Jemná kalerábová polievka s estragónom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dobre padne aj jemná kalerábová delikatessnej osviežujúcej chuti s citrónom v tomto
čase, zahreje, osvieži a vzpruží, ponúkam recept inšpirovaný francúzskou kuchyňou:-)
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 70-80 °C |
Postup
- 0šúpaný a umytý kaleráb, petržlen a mrkvu som pokrájala na spôsob "julienne".
- Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som zeleninu a nechala som ju skaramelizovať, získa príjemne nasládlu chuť...
- ...pridala som cesnak pokrájaný na plátky a nechala som ho len pekne rozvoňať,...
- ..pridala som estragón, premiešala,...
- ...zeleninu som zasypala múkou a za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - žltej žemľovej farby,...
- ...zaliala som domácim kuracím vývarom a mliekom, jemne osolila, všetko som pomaly priviedla do varu a varila miernym varom asi 10 minút od bodu varu, aby sa stratila surová chuť múky, zeleninka musí zostať jemne al - dente, nesmie sa rozvariť...
- ....priliala som sladkú šľahačkovú smotanu, nechala som už len raz prevrieť a vypla som plameň.
- Ked polievka chvíľku odstála, ochutila som ju citrónovou šťavou a bolo hotovo.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov, posypala som ju posekanou čerstvou zelerovou vňaťou a podávala.
- pohľad zblízka: ide o veľmi jemnú kalerábovú polievku delikatessnej osviežujúcej chuti po citrónovej šťave, zvýraznenú estragónom, prevoňanú zelerovou vňaťou, zjemnenú maslom, mliekom a sladkou smotanou, neobsahuje žiadne koreniny, je to osviežujúca a posilňujúca polevka po domácom kuracom vývare a zelenine, ktorá zasýti, zahreje, osvieži a vzpruží - je to lahôdka.