Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera so dostala kúpiť medvedí cesnak a rozhodla som sa pre polievku. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledok vynikajúci, okrem medvedieho cesnaku obsahuje mladú cibuľku, zemiaky, maslo, cesnak, soľ, biele korenie, domáci kurací vývar a na záver som pridala šľahačku. Chuť je veľmi jemná a lahodná, dá sa konzumovať rovnako dobre za tepla i za studena, výborne osvieži aj v horúčave.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny, medvedí cesnak, šľahačku, mladú cibuľku a cesnak.
  2. Očistenú mladú cibuľku som pokrájala na jemné kolieska. Použila som aj zelenú časť, vňať som odložila na ozdobu hotovej polievky.
  3. Medvedí cesnak som umyla, odstránila som stopky a pokrájala na hrubo, to úplne stačí, lebo sa bude ešte mixovať hotová polievka.
  4. Pokrájala som zemiaky na malé kocky, skôr sa uvaria a zahustia polievku.
  5. V hrnci som rozpustila 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja a maslo.
  6. Na strednom plameni som orestovala na rozohriatom tuku pokrájanú cibuľku - asi 2 minútky.
  7. Pridala som medvedí cesnak a restovala spolu dalšiu 1 minútku...
  8. ...spolu s prelisovaným cesnakom, kým sa rozvoňal, dlhšie netreba. Netreba sa báť pridaného cesnaku, dalšou tepelnou úpravou, varením stratí svoju ostrosť, polievku príjemne prevonia a jemne zvýrazní lahodnú chuť medvedieho cesnaku a to je dôvod, prečo som ho pridala teraz- Vyskúšajte tento spôsob a presvedčte sa o tom sami.
  9. Pridala som pokrájané zemiaky a všetko som restovala ešte 1 minútku.
  10. Prisypala som 1 PL hladkej múky a krátko orestovala,...
  11. ...zaliala som domácim kuracím vývarom a priviedla som do varu, povarila som všetko asi 10 - 15 minút. Polievku som osolila a okorenila mletým bielym korením, stačí málo, len aby trošku zvýraznila chuť, ale neprebila ju. Ak máte vývar, tak soľte opatrne, ak vývar nemáte, môžete použiť vodu, ale žiaden umelý bujon z kocky, ani žiadnu vegetu neodporúčam, pokazil by túto lahodnú polievku.
  12. Pridala som sladkú smotanu a nechala som iba raz prevrieť, stále som miešala, lebo šľahačka sa ľahko pripaľuje. Nechala som mierne vychladnúť.
  13. Ponorným mixérom som polievku rozmixovala do hladka a nechala som ju 10 minút odpočinúť.
  14. Horúcu polievku som nabrala na tanier a ozdobila pokrájanou vňaťou mladej cibuľky. Podávala som k nej opečené hrianky z bagety s trochou oleje, ale bez cesnaku, aby vynikla chuť polievky.
  15. Túto porciu som si dala teraz túto polievku dobre vychladenú a bola vynikajúca jemná a lahodná i za studena, v tejto horúčave výborne osviežila.