Roláda

Jemná a šťavnatá netradičná roláda (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Roládu podobného zloženia a postupu práce tu mám medzi receptami ešte z roku 2015. Môj zámer pripísať zmeny k pôvodnému receptu stroskotal na tom, že som pomenila viac surovín a aj ich pomery. Inovácia jej, myslím si, v každom prípade prospela.

18
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Výhodou tohoto receptu je postup prípravy, keď sa na surové cesto pridá plnka a pečie sa všetko spolu. Ak sú poruke všetky potrebné suroviny, roláda je na plechu veľmi rýchlo. Plech veľkosti 30x34cm som vystlala papierom na pečenie, rúru zapla na 180 °C. Pomlela som orechy a mak a zmiešala som ich dokopy. Do väčšej misy som vklepla tri vajcia, pridala med a elektricky som ich šľahala 5 minút do hustej bledej peny. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a spolu s tvarohom (mala som značku Pilos) som ju vpravila do vaječnej hmoty. Dôkladne premiešané cesto som vyliala do plechu. Posypala som ho orechovo-makovým posypom. Povrch som pokvapkala lyžicou medu.
  2. Ďalej prišli na rad ošúpané a nahrubo postrúhané jablká.
  3. Naplnený plech som zakryla alobalom a šup ho do rúry na 30 minút. Po tejto dobe som alobal odstránila a ešte roládu dopekala ďalších 15 minút. (Túto dobu som odhadla po vizuálnej kontrole po nadvihnutí cesta odspodu.) Oproti predošlej verzii som si tu uľahčila o krok robotu, hotovú roládu som stáčala len raz, a to tak, že z plechu som ju s papierom vysunula na veľkú dosku a tam stáčala a pritom odstraňovala papier. Stáčať odporúčam zo širšej strany, roláda nebude zbytočne vysoká a bude viac dielikov:-)
  4. V poslednej fáze treba už len trpezlivo vyčkať, kým nám nepopáli jazyk a môžeme si na nej pochutnávať v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Je dobrá teplá aj studená. Ako vidieť, plnky je teraz viac ako cesta.