Jelenie stehno na slanine

Autor receptu: anda22

Tento recept patrí medzi moje obľúbené hlavne preto, že je veľmi dobrý a tiež, že ja som jeho autorom. Je vhodný aj na slávnostné príležitosti, hlavne pre hostí, ktorí obľubujú jedlá z diviny.

8-10
porcií
20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Deň pred prípravou tohto jedla si pripravíme nálev do ktorého dáme na tenké plátky resp. rezance pokrájané mäso. Cca do 1,5 l studnej vody pridáme 1 dcl octu, lyžicu soli, po malej lyžičke mletej, celej rasce, vegetu, čierne mleté a celé korenie, nové mleté a celé korenie, 3 pl. lyžice magy korenia. Mäso dáme do tohto nálevu a nacháme do druhého dňa v chladničke postáť.
  2. Na druhý deň do hrnca dáme trošku oleja pridáme na drobno pokrájanú slaninu a opražíme do hnedasta ( pozor aby nezhorela ), pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a do zlatista ešte dopražíme. Mäso z nálevu vyberieme, opláchnem pod tečúcou vodou, dobre vyžmýkame a dáme do hrnca s pripravou opraženou slaninou a cibuľou. Dobre premiešame a pridáme sladkú (1 pl.lyžicu ) mletú papriku a cca 1/2 až lyžička soľ, rasca mletá, pálivá paprika, vegeta, mleté čierne a biele korenie, mleté nové korenie, kari korenie ( tieto pochutiny sa môžu ešte pridať podľa chuti, preto je lepšie ich na začiatok dať menej ako viac ).
  3. Podlejeme studenou vodu a dusíme na miernom ohni do mäkka. Keď je mäsa mäkké zalejeme ho vopred pripravenou zmesou z mlieka, smotany a múky (4 pl. lyžice) - dobre spolu rozmiešať, aby neboli hrčky z mlieka, najlepšie precediť. Keď to začne vreť pridáme cca 2 -3 pl. lyžice octu - podľa chuti a odstavíme. Podávame s knedľou.