Jelenie stehno na červenom víne s čučoriedkovým lekvárom a s dubákmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mali sme chuť na divinu, pripravila som jelenie stehno na červenom víne. Spravila som cibuľový základ s údenou slaninkou, na tomto základe som opiekla mäsko pokrájané na kocky, ked s zatiahlo, poprášila som ho múkou, aby sa utvorila na povrchu kôrčička, pridala som cesnak,borievky čerstvo mleté čierne korenie, nastrúhanú pomarančovú kôru, podliala domácim vývarom a červeným vínom, po hodine prišli na rad dubáky a ked mäsko zmäklo, vmiešala som čučoriedkový lekvár a voňavé jedlo bolo na stole.

4-6
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Jelenie stehno som odblanila, umyla, osušila papierovou utierkou a...
  2. ...pokrájala som ho na kocky o veľkosti asi 5x5 cm.
  3. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
  4. Nastrúhala som kôru z veľkého pomaranča, len oranžovú časť, bielu nie, lebo je horká.
  5. Natrhala som lístky tymiánu z 3 vetvičiek.
  6. Na horúcej bravčovej masti som začala restovať cibuľu, - asi 10 minút,...
  7. ...podliala som ju malým množstvom horúcej vody, vydusila som až na tuk a tento postup som opakovala 3x, čím som si pripravila perkeltový základ, pri tomto postupe cibuľa zmäkne a rozpadne sa, čím sa pokrm zahustí a dodá jedlu na chuti.
  8. Pridala som k cibuli domácu údenú slaninku, pokrájanú na prúžky a restovala spolu ešte asi 5 minút, čím vznikol základ.
  9. Do cibuľovo-slaninového základu som dala kocky jelenieho stehna a na prudkom plameni som opekala, kým sa mäsko zatiahlo asi 10 minút,...
  10. ..posypala som ho múkou a za stáleho miešania som ho opekala, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička - asi 7 minút, mäsko týmto spôsobom zostane vo vnútri pekne šťavnaté, nebude vysušené, suché a ako vecheť. Krásne sa ochutí cibuľou a údenou slaninkou.
  11. Pridala som prelisovaný cesnak,...
  12. ..tymián,...
  13. ...polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,...
  14. ...borievky, krátko som orestovala všetko spolu, kým sa nerozvoňal cesnak - asi 2 minúty,...
  15. ... pridala som aj kožu z údenej slaniny, dodá na chuti, podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom, červeným vínom asi 2 cm nad povrch mäsa a dusila som prikryté pod pokrievkou 1 a 1/2 hodiny na minimálnom plameni za občasného podlievania vínom a vývarom podľa potreby, keby sa vám vývar minul, podlievajte vždy len horúcou vodou, aby sa neprerušil var, nepoužívajte v žiadnom prípade bujón z kocky, aby ste nepokazili prirodzenú chuť.
  16. Po tejto dobe som pridala namočené dubáky aj s vodou, znovu som celé priviedla do varu, plameň som stlmila na stredný stupeň a prikryté som dusila pod pokrievkou do mäkka - ešte asi 1/2 hodinu.
  17. Tesne pred koncom som pridala kryštáový cukor, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a až teraz som jemne dosolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť a soľ pridaná na začiatku by mäśko vysušila.
  18. Vmiešala som čučoriedkový lekvár a pridala som druhú polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,ktorá jedlo krásne sviežo prevonia a jemne dochutí,...
  19. ...nechala som spolu ešte asi 7 minút prevrieť a bolo hotovo.
  20. Podávala som horúce so zemiakmi, pečenými na husacej masti. Mäsíčko z jelenieho stehna je mäkučké ako masielko, vnútri šťavnaté, na povrch s kôrčičkou na povrchu, výborne ochutené cibuľou, slaninou, cesnaku, použitými koreninami, šťavička je hustá, má jej byť menej, asi ako pri guláši, s ľahko pikantnou slano - sladko - kyslou príjemnou chuťou čučoriedkového lekváru a pomarančovej kôry, prevoňaná dubákmi a vínom a je harmonicky vyvážená .
  21. Takto pripravené jelenie stehno je síce finančne i časovo náročné, trochu pracné, ale výsledkom je lahodná delikatessa, za ktorú som bola veľmi pochválená. :-))))) Vrelo odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť a gurmánsky zážitok!!!