Jelenia sviečkovica

Jelenia sviečkovica s hlivovou klobáskou a so žemľovou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hlivová klobása: Hlivu smažíme na oleji s cibuľkou až kým sa nevyparí všetka tekutina, pridáme cesnak a rozmixujeme. Pridáme vajcia, dve lyžice strúhanky a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvarujeme malé klobásky a paríme pri 99 °C asi 20 minút. Alebo zmes rozdelíme do malých mafinových foriem na pečenie a upečieme.
  2. Žemľová knedľa: Rožky nakrájame na kocky, pridáme mlieko, vajcia, posekanú vňať a dochutíme soľou. Zabalíme do fólie a paríme približne 30 minút alebo zabalenú v papieri na pečenie i alobale pečieme pri teplote 140 °C asi 40 minút.
  3. Cibuľový džem: Na kocky nakrájanú červenú cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme cukor, balzamikový ocot, nastrúhané jablko a brusnicový džem. Varíme, kým nedosiahneme lepkavú konzistenciu.
  4. Jeleniu sviečkovú ochutíme soľou a korením. Osmažíme na oleji prudkom ohni a tepelnú úpravu dokončíme v rúre predhriatej na 180 °C. Pečieme 5 – 10 minút podľa hrúbky mäsa tak, aby sme dosiahli stupeň prepečenia médium.
  5. Nakrájanú sviečkovú podávame s knedľou a na masle a cibuľke osmaženým baby špenátom. Pridáme hlivovú klobásku a cibuľový džem. Ako dekoráciu použijeme zemiakovú slamu. Použitý cibuľový džem s brusnicami je pre svoju sladkokyslú chuť vhodnou kombináciou pre takmer všetky pokrmy z diviny.