Jelenia sviečkovica
Jelenia sviečkovica

Jelenia sviečkovica s hlivovou klobáskou a so žemľovou knedľou

George Kostka
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 15. mája 2019
Jelenia sviečkovica s hlivovou klobáskou a so žemľovou knedľou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
200 g
1 ks malá
Hlivová klobása:
500 g
1 ks
1 strúčik
2 PL
2 ks
Žemľová knedľa:
7 ks
200 ml
2 ks
Cibuľový džem:
200 g
2 PL
2 PL
1 ks
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Hlivová klobása: Hlivu smažíme na oleji s cibuľkou až kým sa nevyparí všetka tekutina, pridáme cesnak a rozmixujeme. Pridáme vajcia, dve lyžice strúhanky a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvarujeme malé klobásky a paríme pri 99 °C asi 20 minút. Alebo zmes rozdelíme do malých mafinových foriem na pečenie a upečieme.

  2. 2

    Žemľová knedľa: Rožky nakrájame na kocky, pridáme mlieko, vajcia, posekanú vňať a dochutíme soľou. Zabalíme do fólie a paríme približne 30 minút alebo zabalenú v papieri na pečenie i alobale pečieme pri teplote 140 °C asi 40 minút.

  3. 3

    Cibuľový džem: Na kocky nakrájanú červenú cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme cukor, balzamikový ocot, nastrúhané jablko a brusnicový džem. Varíme, kým nedosiahneme lepkavú konzistenciu.

  4. 4

    Jeleniu sviečkovú ochutíme soľou a korením. Osmažíme na oleji prudkom ohni a tepelnú úpravu dokončíme v rúre predhriatej na 180 °C. Pečieme 5 – 10 minút podľa hrúbky mäsa tak, aby sme dosiahli stupeň prepečenia médium.

  5. 5

    Nakrájanú sviečkovú podávame s knedľou a na masle a cibuľke osmaženým baby špenátom. Pridáme hlivovú klobásku a cibuľový džem. Ako dekoráciu použijeme zemiakovú slamu. Použitý cibuľový džem s brusnicami je pre svoju sladkokyslú chuť vhodnou kombináciou pre takmer všetky pokrmy z diviny.

Diskusia k receptu

agora
cibuľový džem je zaujímavý aj tá hlivová klobása....
1x 123




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia