Jelenia krkovička

Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Jelenia krkovička je pekný kus mäsa. Rozmýšľal som čo s ňou. Takúto úpravu mi poradil jeden poľovník.

5 - 6
porcií
15 minút
príprava
210 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tuná je ten pekný kúsok jelenej krkovičky.
  2. Pripravíme si koreniny napísané v surovinách. Okrem soli, tu dáme až na záver varenia. Počas celého varenia nesolíme! Koreniny rozmixujeme na jemno a zmiešame s olejom. Mäso ešte očistíme od blán a pokrájame na rezne o hrúbke 1,5 cm.
  3. Zmesou korenín a oleja potrieme rezne, dáme do hrnca a do chladničky večer pred varením. Na druhy deň vytiahneme asi hodinu pred použitím, nech mäso naberie kuchynskú teplotu.
  4. Na panvici zohrejeme masť a na nej opečieme rezne z každej strany tak po štyri minúty.
  5. Odložíme horúce mäso do hrnca a prikryté dáme do rúry, nech vydrží teplé pokiaľ urobíme zeleninu.
  6. Na výpek z mäsa dáme slaninu pokrájanú na drobno aj s cibuľou, tiež pokrájanou na drobno. Robíme to až sa nám cibuľa začne strácať a zo slaniny ostanú iba malé kúsky. To trvá asi 20 minut.
  7. Potom na to nasypeme zeleninu nakrájanú na 1 cm kocky. Opekáme až pekne do červena. Mne to trvalo asi 16 minút.
  8. Keď je to všetko hotové, tak mäso aj zeleninu naložíme do liatinového hrnca a zalejeme po vrch mäsa vývarom. Vložíme zakrytý a naplnený hrniec do rúry a zapneme na 240 °C na 20 minút a potom prepneme na 180 °C na 100 minút. Čiže 2 hodiny pečieme v rúre bez vytiahnutia hrnca.
  9. Po tejto dobe to takto vyzerá. Mäso vytiahneme a výpek so zeleninou ochutnáme a pripadne až teraz dosolíme.
  10. Celý ten výpek rozmixujeme, alebo prepasírujeme cez sitko. Položíme na sporák a varíme asi 30 minút. Počas toho do hrnca dáme šípkový lekvár a smotanu na varenie. Ak je to stále moc husté, prilejeme vývar. A varením si zredukujeme hustotu omáčky akú chceme. Rada - kto má rad víno, tak miesto smotany môže dať biele víno. Na koniec pridáme do omáčky maslo na zjemnenie.
  11. Prílohu si zvoľte sami podľa seba. U nás bola kaša zemiaková. Tu je porcia s dubákmi pre rodinu.
  12. Pre mňa k tomu čerstvú cibuľu. Tak toto je moja verzia na jeleniu krkovičku.