Jeleň na smotane

Peter Duranský
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Jeleň na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie

Suroviny

1 kg
150 g
300 g
150 g
150 g
50 g
2 dl
50 g
1 g
4 dl




Postup

  1. 1

    Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou).

  2. 2

    Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno.

  3. 3

    Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

  4. 4

    Náš tip: Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.

Diskusia k receptu

advokat
Je to obdobné ako to robíš, ale ja mäso nakrájam na plátky , zeleninu postrúham na hrbom struhadle a všetko naraz vložim do kastróla. Keď je mäso mäkké, pridám ostené prísady ako píšeš a dávam tam aj smotanu na varenie a aj kyslú smotanu. Nerobím žiadne mixovanie, naswtrúhana zelenina pridáva omáčke fantastickú chuť keď je v malých kúskoch.
modrykamen
Priznaj sa, recept máš odo mňa. Ja akurát pri servírovaní pridám aj 1 PL kompótu, alebo džemu s mierne rozvareným sladkokyslotrpkým ovocím (brusnice, čučoriedky, šípky, slivky a pod.). Má to taký divinovejší šmrnc. Moja mamka zvykla pácovať mäso, ale ja som od toho upustil.
modrykamen
Pardón, až teraz som si všimol, že na stole je brusnicový, či ríbezľový kompót.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia