Ovocný koláč

Jednoduchý koláč z jogurtu s ovocím (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Rýchly, veľmi chutný koláčik bez vajíčok, len čisto z jogurtu :-) Výbornú chuť mu dáva sezónne ovocie - jablká a hrozno :-)

35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Je čas nielen jabĺk, ale aj hrozna :-) a prečo ho nevyužiť pre zmenu aj do koláča :-) No a kombinácia jabĺk a hrozna v jednom koláči, je zaujímavá a veľmi chutná. A pre deti je to tiež novota :-)
  2. Pripravíme si potrebné suroviny... Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Hrozno oštipkáme. Ak máte malé strapce, použite ich aj 5, ale ak väčšie, tak stačia 3-4. Na pokrájané jablká si nasypeme škoricu a vanilkový cukor.
  3. V jednej miske si zmiešame múky a sóda bikarbónu. Do druhej dáme jogurt, cukor a soľ. Najprv si mixérom dobre vymixujeme jogurt s cukrom, do ktorého sme pridali aj olej. Potom pridávame a postupne dobre vymixujeme aj už pripravenú múku. Keď to máme, si masu rozdelíme približne na polovicu a do jednej pridáme kakao. Ak chcete, kľudne si môžete tej kakaovej masy spraviť viac než bielej :-)
  4. Do jedného olejom vytretého a múkou posypaného plechu si dáme (nerovnomerne) najprv kakaové cesto. Na to porozkladáme jablká - nemusia byť rovnomerne. Na jablká nanesieme biele cesto, taktiež nie rovnomerne a posypeme hroznom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca.35 minút. Treba si to sledovať a urobiť skúšku ihlou.
  5. Už upečený koláčik ;-P Veľkosť plechu je vnútorný rozmer 25x35 cm.
  6. Koláč je veľmi chutný, jemný a vláčny. Niekde je to kakaové cesto dole veľmi tenučko a preto nasiaklo viac od jabĺk, než tam, kde je hrubšie. Ale ja som to tak chcela mať a práve preto som to na plech rozotierala nerovnomerne:-) Nech vám chutí.
  7. Len pre info pridam fotku múk, ktoré som použila ja.