Mascarpone zákusok

Jednoduchý kávovo-vanilkový koláčik s mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemné kávové cesto s vanilkovým mascarpone krémom navrchu :-) Rýchly a jednoduchý dezertík, ktorý zvládne naozaj každý.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv poriadne vyšľaháme už dopoly spustené maslo s cukrom. Potom po jednom pridávame vajcia, ktoré zakaždým dobre prešľaháme. Ďalej 2 pl jogurtu, ktorý tiež dobre vyšľaháme a napokon aj múku zmiešanú s kypriacim práškom. A nakoniec pridáme ešte 1 dl vlažného mlieka, v ktorom sme si zamiešali 2,5 kl silnejšej kávy. Ešte raz dobre prešľaháme a cesto nalejeme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C cca 30 minút. Veľkost plechu je 35x25 cm.
  2. Na vanilkový krém potrebujeme mascarpone, smotanu na šlahanie sladenú, práškový a vanilkový cukor a vanilkovú arómu. Ak použijete nesladenú smotanu na šľahanie, tak pridajte o 100 g viac cukru do krému. Na polevu si pripravíme 100 g mliečnej čokolády a hustú smotanu, ja tu mám 20%nú hustú nasladlú smotanu.
  3. Do jednej misky dáme smotanu na šľahanie, ktorú podľa návodu do tuha vyšľaháme. Do druhej misky dáme mascarpone, práškový a vanilkový cukor, vanilkovú arómu a tiež dobre prešľaháme. Potom už len oboje zmiešame dokopy a krém je hotový :-)
  4. Na upečené, vychladnuté cesto rozotrieme rovnomerne celý krém a dáme aspoň na 1 h do chladničky, aby krém stuhol. Po hodine vyberieme a pre krásu urobíme vidličkou do krému pozdĺž čiary. Nakoniec popolievame letnou čokoládovou polevou a dáme znova do chladničky zopár hodín postáť.
  5. Čokoládovú polevu si spravíme veľmi jednoducho. Do jedného hrnčeku si nalámeme čokoládu a pridáme za 1 pl hustú smotanu. Na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa to nespojí do hladkej polevy :-)
  6. Zákusok je veľmi chutný, presne dobrý sladký. Cesto jemné s kávovou príchuťou, ktorá výborne ladí s vanilkovým krémom :-) Nie je to tak úhľadne nakrájané, keďže tentoraz krájal môj nedočkavý syn, ktorý použil na toto jemné cesto ten nesprávny nôž :-) Ale ani to na chuti neubralo, zákusok zmizol za pár hodín! Dobrú chuť ;-P