Jednoduchý hrnčekový ovocný koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: havino

Tento recept rýchleho koláča už tu mám http://varecha.pravda.sk/recepty/slivkovy- kolac-s-makovou-posypkou-fotorecept/43816-recept.html dá sa použiť na jeseň, v zime, či v lete, obmieňam ovocie, posýpky. Jednoduchý, rýchly a vďačný výsledok z mála surovín. Preto pridávam aj túto variantu, letného koláča. Recept vďačný pre začínajúce kucháročky, alebo pre zrelé kuchárky, ako ja, ked je horúco, ovocia dostatok a chuť na koláč. Jednoduchšie upiecť sa už nedá.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrnček o objeme 2,5 dcl. Najskôr si načistíme, nachystáme ovocie, tvaroh a suroviny na cesto. Potom je to už rýchlovka. Zmiešame múku, olej, kryštálový a 1 vanilkový cukor na takzvanú posýpku. Ja dávam aj škoricu mletú.
  2. Premiešame zmes vidličkou, lepšie sa drobí a zostane sypká.
  3. Z drobivej zmesi, si odoberieme do hrnčeka, s ktorým sme dávkovali suroviny, rovný plný hrnček a odložíme bokom.
  4. Do ostatnej zmesi, pridáme mlieko, vajce, prášok do pečiva, citronovú kôru, premiešame. Zmes prelejeme na vymastený, posypaný múkou plech, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Na cesto navrstvíme hrudkovitý tvaroh ochutený práškovým cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou. Poukladáme ovocie podľa vlastnej chute.
  6. Na ovocie príde odložená zmes v hrnčeku, akože posýpka. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, cca na 30 až 35 min, Je potrebné sledovať kraje cesta, alebo skúsiť pichnúť špajdlou, ked je zlatistej farby, koláč je hotový.
  7. Dobrým zvykom na Vareche a veľmi pekným, je pridávať na konci receptu, kvetinky. Tak dnes za mňa, okrem celej našej, zaplavenej záhrady kvetov, cca 200 rôznych muškátov vysadených a ostatnej zelene, je toto môj najkrajší kvet a ozdoba celej záhrady. Druhý krát sa nám narodil 14. apríla tohto roka, v júni mal 7 rokov. Majster SR, Moravy a Sliezska, v poslušnosti, v obrane a mnoho ďalších ocenení. Múdry psí chlapec.