Ovocný zákusok

Jednoduchý dvojfarebný zákusok s punčovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Zákusok na spôsob torty. Výborný pre rôzne príležitosti, oslavy, posedenia.

55 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajíčka a cukor a vyšľaháme do peny, postupne striedavo pridávame teplú vodu a olej, nakoniec vmiešame preosiatu múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame kakao.
  2. Tortovú formu (priemer 26 cm), vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť vyložíme papierom na pečenie. Do formy vylejeme najprv tmavé cesto a naň svetlé cesto.
  3. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30-35minút. Keďže som nechcela piecť dvakrát - teda samostatne tmavý a svetlý korpus, tak som ich upiekla takýmto spôsobom naraz.
  4. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti. Tmavú a strednú časť cesta potrieme džemom.
  5. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme jahodovu plnku v prášku a nakoniec mascarpone. Polovicu plnky nanesieme na tmavý korpus poukladáme ovocie, ja som dala mrazené černice. Postup opakujeme s druhou časťou korpusu. Ukladáme na seba a navrch položíme svetlý korpus. Dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Pokiaľ je zákusok v chladničke, pripravíme polevu. Cukor, sirup, vodu a olej vymiešame lyžicou dohladka a polevu nanesieme na korpus. Opäť necháme v chladničke stuhnúť.
  7. Zákusok pokrájame horúcim nožom na rezy pokiaľ poleva nie je celkom stuhnutá. Pred podávaním ozdobíme podľa seba.