Orechové pečivo

Jednoduché orieškovo-škoricové koláčiky

Autor receptu: siuuu

Toto je tohtoročný prvý experiment, čo sa vianočných koláčikov týka* - inšpirácia z netu - recept som našla v jednej FB skupine - je to jednoduchšia verzia škoricových hviezdičiek (zimtsterne). Príprava je veľmi jednoduchá a chuťovo sú lahodné. Ja som si recept jemne upravila - pod snehové očká som dala aj po kvapke pikantného džemu - mám rada takú kúsok sviežejšiu chuť.

22-25
porcií
10 minút
príprava
40-45 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme do zmesi práškový cukor - výsledkom by mal byť hladký a lesklý sneh. Z tejto masy odoberieme do zdobiaceho vrecka cca 2-3 PL (použijeme navrch na vyplnenie jamiek).
  2. K zvyšnej zmesi pridáme vanilkový extrakt a mleté orechy zmiešané so škoricou alebo voňavým korením, ktoré zľahka stierkou vmiešame do snehu. Zo zmesi vlhkými rukami robíme guľky veľkosti zhruba ako vlašský orech, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
  3. Keď máme urobené všetky guľky, vlhkým prstom do každej guľky urobíme jamku. Jamky vyplníme snehom, ktorý sme si odložili - môžete robiť iba so snehom, alebo tak ako ja dať pod sneh kvapku pikantného džemu, ktorý pekne osvieži chuť koláčikov - ale ozaj iba kvapku, aby džem nerozmočil spodok koláčikov.
  4. Pečieme v rúre zohriatej na 100 °C cca 40 - 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme na pekáči úplne vychladnúť (koláčiky sú po upečení krehké, tuhnú chladnutím). Koláčiky z lieskových orieškov sa mi dali zobrať z pekáča hneď po upečení, ale tie lieskovo-vlašskoorechové boli krehké a museli chladnúť na pekáči. Skladujeme v uzavretej dóze.