Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tak táto voňavá dobrota, teda aspoň pre mňa, nechýbala na našom rodinnom stole od júna do novembra v čerstvom stave. Od decembra do mája sme s chuťou vyjedali zásoby mamky Aňuci, ktoré ich mala v 300 i 700 ml zaváracích fľašiach. V tom čase som bol členom krúžku fanfáristov, ale aj turistov v košickom dome pionierov a mládeže. Medzi kamarátmi som bol obľúbený hlavne preto, lebo som im na výletoch a zrazoch piekol živánsku a varieval nielen guľáše ale aj lečo a inšó pod šírym nebom, v kotlíku.

4 ÷ 6
porcie

Suroviny

Postup

  1. na dne nízkeho hrnca necháme roztaviť domácu bravčovú škvarenú masť (alebo ololej), na ktorej do peknej červenohnedej farby, opečieme údenú klobásku
  2. než sa klobáska opečie, umyjeme papriky, odrežeme z nich hornú časť aj s jaderníkom; starostlivo nožom oddelíme horné plátky (~ 4÷6 mm) a spolu s paprikami ich pokrájame na „gustovné“ kúsky; uložíme ich
  3. na opečenú klobásku, posolíme, premiešame a necháme ich, chvíľočku, podusiť sa vo vlastnej šťave s „famóznou“ príchuťou domácej voňavej údenej pečenej klobásky.
  4. chvíľočka, uvedená v predchádzajúcom odstavci, = čas potrebný na pokrájanie paradajok (množstvo = ½ množstvo paprík),
  5. ktoré vmiešame do „blahom odfukujúcej“ predrestovanej papriky v spoločnosti opečenej klobásky;
  6. premiešame, ochutnáme, prípadne dosolíme, prikryjeme a necháme na ½ teplote dusiť do hotova;
  7. so spomienkou na Vlastu Buriana_Kráľa Komikov, mnou obľúbeného, obdivovaného a vysoko uznávaného Pána Herca a Človeka, vložíme tri vajíčka do leča, alias do voňavej mňamkodobrotky.
  8. jemne premiešame a povaríme až do „vajíčokzrazu“ !!!!!!!
  9. Na sklonku svojho života sa ho naučil jesť aj náš otec_Tati. Čo sa on našu mamku Aňuci „nabuzeroval“ vyberaním klobásy zo svojej porcie. Čisté lečo sme, spolu s bratom Čiňum, veľmi ochotne zjedli. Veď mamičky synáčikov_chrobáčikov dobre vedia, čo dokážu vlčie, šakalie a orlie, vždy hladné žalúdky, večne zývajúce prázdnotou, spotrebovať, zúžitkovať a „spasať“! Aňuci sa muselo čkať aj na „onom“ svete, keď videla ako si jej celokrátkoživotný druh u mňa, v posledných deviatich novembrových koncoch života, objednáva 30 ÷ 40 trojdecových fliaštičiek leča. = príprava veľmi jednoduchá a časovo nenáročná; na troške masti, alebo ololeja, na polotuho udusíme pokrájané papriky s paradajkami a hneď "za horúca" ukladáme do čistých zaváracích fliaš, hore dnom uložíme do zábalu z diek, ráno uložíem do špajze_komory a máme na celú zimu po starostiach, čo pod mäsko či na raňajkový tanier. Polotovar mal, Tati náš, zavarený na celú zimu a potom si len vypražil na kúsky pokrájanú domácu prerastanú údenú slaninku (alebo kus klobásky), prilial lečko, buchol vajíčko a iba tak, z maličkého hrnca, vééééééééľkou lyžicou ho "šmačňe" zjedol spravidla s „kromkou“ chleba. Podávame za „horúca“, v množstve kto koľko chce a vládze s „burkovčakom“ čerstvého domáceho voňavého chlebíka, s postrúhaným tvrdým syrom, alebo oštiepkom, alebo iba tak – bez ničoho! Nezabudnite sa pozrieť aj na môj nasledujúci príspevok! Ukážem Vám, čo s paprikovými jaderníkmi, alias falošnými „baklažánikmi“!