Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. júla 2012
Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept)
Foto: sracz

Tak táto voňavá dobrota, teda aspoň pre mňa, nechýbala na našom rodinnom stole od júna do novembra v čerstvom stave. Od decembra do mája Zobraziť celý popisTak táto voňavá dobrota, teda aspoň pre mňa, nechýbala na našom rodinnom stole od júna do novembra v čerstvom stave. Od decembra do mája sme s chuťou vyjedali zásoby mamky Aňuci, ktoré ich mala v 300 i 700 ml zaváracích fľašiach. V tom čase som bol členom krúžku fanfáristov, ale aj turistov v košickom dome pionierov a mládeže. Medzi kamarátmi som bol obľúbený hlavne preto, lebo som im na výletoch a zrazoch piekol živánsku a varieval nielen guľáše ale aj lečo a inšó pod šírym nebom, v kotlíku.

4 ÷ 6
porcie

Suroviny

1÷2 PL
300÷400 g (spišská, gombasecká, oravská, …)
4÷6 ks čerstvá
2÷3 ks čerstvá
podľa potreby g
3÷4 ks čerstvé
123 g (oštiepok)




Postup

  1. 1

    na dne nízkeho hrnca necháme roztaviť domácu bravčovú škvarenú masť (alebo ololej), na ktorej do peknej červenohnedej farby, opečieme údenú klobásku

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než sa klobáska opečie, umyjeme papriky, odrežeme z nich hornú časť aj s jaderníkom; starostlivo nožom oddelíme horné plátky (~ 4÷6 mm) a spolu s paprikami ich pokrájame na „gustovné“ kúsky; uložíme ich

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na opečenú klobásku, posolíme, premiešame a necháme ich, chvíľočku, podusiť sa vo vlastnej šťave s „famóznou“ príchuťou domácej voňavej údenej pečenej klobásky.

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    chvíľočka, uvedená v predchádzajúcom odstavci, = čas potrebný na pokrájanie paradajok (množstvo = ½ množstvo paprík),

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré vmiešame do „blahom odfukujúcej“ predrestovanej papriky v spoločnosti opečenej klobásky;

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    premiešame, ochutnáme, prípadne dosolíme, prikryjeme a necháme na ½ teplote dusiť do hotova;

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    so spomienkou na Vlastu Buriana_Kráľa Komikov, mnou obľúbeného, obdivovaného a vysoko uznávaného Pána Herca a Človeka, vložíme tri vajíčka do leča, alias do voňavej mňamkodobrotky.

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    jemne premiešame a povaríme až do „vajíčokzrazu“ !!!!!!!

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na sklonku svojho života sa ho naučil jesť aj náš otec_Tati. Čo sa on našu mamku Aňuci „nabuzeroval“ vyberaním klobásy zo svojej porcie. Čisté lečo sme, spolu s bratom Čiňum, veľmi ochotne zjedli. Veď mamičky synáčikov_chrobáčikov dobre vedia, čo dokážu vlčie, šakalie a orlie, vždy hladné žalúdky, večne zývajúce prázdnotou, spotrebovať, zúžitkovať a „spasať“! Aňuci sa muselo čkať aj na „onom“ svete, keď videla ako si jej celokrátkoživotný druh u mňa, v posledných deviatich novembrových koncoch života, objednáva 30 ÷ 40 trojdecových fliaštičiek leča. = príprava veľmi jednoduchá a časovo nenáročná; na troške masti, alebo ololeja, na polotuho udusíme pokrájané papriky s paradajkami a hneď "za horúca" ukladáme do čistých zaváracích fliaš, hore dnom uložíme do zábalu z diek, ráno uložíem do špajze_komory a máme na celú zimu po starostiach, čo pod mäsko či na raňajkový tanier. Polotovar mal, Tati náš, zavarený na celú zimu a potom si len vypražil na kúsky pokrájanú domácu prerastanú údenú slaninku (alebo kus klobásky), prilial lečko, buchol vajíčko a iba tak, z maličkého hrnca, vééééééééľkou lyžicou ho "šmačňe" zjedol spravidla s „kromkou“ chleba. Podávame za „horúca“, v množstve kto koľko chce a vládze s „burkovčakom“ čerstvého domáceho voňavého chlebíka, s postrúhaným tvrdým syrom, alebo oštiepkom, alebo iba tak – bez ničoho! Nezabudnite sa pozrieť aj na môj nasledujúci príspevok! Ukážem Vám, čo s paprikovými jaderníkmi, alias falošnými „baklažánikmi“!

    Jednoduché čerstvé lečo – klasika z čias môjho predpubertnálneho veku (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hubata
Lečo? A prečo? Lebo je leto!
Mňáááám! A tebe patrí @Sracz poďakovanie za vtipný komentár a prekrásne foto.
izabella929
hát, lečo je lečo a lečo má svoje čaro a chuť leta.-))) krásne a iste aj chutné...robím viac druho a kombunujem chute.-)))
zdezda
mnaaaaaam, leco je pre mna symbol leta, a ta voooooona:-)
ancicka
Tak,takéto lečo sme jedli aj my odma,lebo pri početnej rodine to bola v lete raz-dva uvarena večera.Môj starky má ho tiež veľmi rád.Paprik mám neurekom,no ale na paradajky si musím trochu počkať.U nás dozrievajú neskoršie.
Tak isto robievam lečo do zásoby na zimu.
frona
Moja mama ma učila robiť takto lečo....najprv papriku, potom rajčiny....Zistila som však, že keď robím lečo s vajcom, tak je lepšie na cibuľku dať najprv rajčiny, aby sa vydusila voda a až potom dať papriku. Nám takýto opačný spôsob varenia viac vyhovuje, lebo lečo nie je také šťavové....ale na toto som prišla veru dosť neskoro....hneď by som si dala také lečko...mňam
modrykamen
Čo ja viem!? Lečo bez cibule som ešte nejedol. Bez cibule,klobásy a vajec zvykneme zavárať. Potom v zime sa podusí cibuľa, klobása, pridá zavárané lečo a zaleje vajciami. Skúsim aj takto, ale neverím.
sylvinka
lečo je skrátka leto...a ten opis postupu by si zaslúžil vydať knižne.Nádhera!
frona
jééééj ja som si ani nevšimla, že tam nie je cibuľa.....Brala som cibuľu ako samozrejmosť do leča. Tak tá by mi určite chýbala
arasidka
No, voňalo mi to až sem , do tohoto môjho kúta v izbe. Ale jedna vec mi tam chýbala, hoci veľa ľudí nechápe, prečo do leča dávam trošku cukru. Jááááj, bola to zlá chvíľka, keď sa môj najstarší oženil a svoju mladú žienku sledoval, keď mu varila lečo. Iný kraj - iný mrav - a ona bola veru ináč "umravnená z domu".Pamätám si, že to bola ich prvá hádka , ktorá končila jej rezolútnym: U nás moja mama cukor do leča nedávala a hotovo! Vlastne, všetky spory aj bez leča takto končili. Až konečné punk-tunk povedal syn. Dnes varí lečo inému a moja druhá nevestička bola z domu naučená do leča trošku cukru pridať. :))) A aj tá cibuľka ... no ale - iný kraj - iný mrav , vôňu klobásy,papriky a rajčín žiadne lečo nezmení. A ešte chcem povedať, že niekedy dostanem chuť na úúplne jednoduché lečo - bez klobás a bez vajec a jemne prisladené - tak to ľúbila moja stará mama, moja mama dupľom a raz-dva razy do roka si tú chuť pripomeniem aj ja.
irenaw
zmenil si môj pohľad na paprikový jaderník. už to nie je odpad, už je to surovina. vďaka :-)
sovka62
Nooooo, teda lečo ako sa patrí, môj muž a jedna z dcér by si zaň dali vŕtať koleno. Mne trochu vadí to zrazené vajíčko, plávajúce v šťave. Tak si niekdy spravím len cibuľku na masti, pridám papriku, pleskem 2-3-4 vajcia a hotovo. Potom už len mäkký chlebík a hostina je hotová.
A mám ešte jednu fintu, získanú od Slováka, ktorý sa sem po vojne presídlil z Bulharska. Do leča mi kázal pridať veľký baklažán, ošúpaný pokrájaný na kocky, osolený vyžmýkaný. Ten sa úplne rozvarí, šťavu z rajčín vypije a lečo má konzistenciu podľa mojej chuti.
aroooo
takto sa robí lečo aj u nás a otec zvykol robiť papriku ako píše @sovka62 ,opražil pokrájanú slaninu,pridal cibuľu, rascu,keď bola do sklovita na to na väčšie ks pokrájanú papriku,keď bola polomäkká/ale nerozvarená,chrupkavá/ na to rozšľahané vajcia, pomiešať,odstaviť, pridať soľ,mčk,pokvapkať octom....k tomu čierny chlieb....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia