Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept)
Autor receptu: pusta
Tieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité
lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre
pracuje, kto ale chce, môže ho klasicky prekladať trojmo, nechať odpočívať 20 minút, zase
rozvaľkať a dosiahne sa lístkovanie. Pripravené podľa pôvodného receptu sú však rýchlo
hotové, veľmi chutné a vynikajúce k polievkam i samostatne. Pridávam recept, ktorý mal
veľkú a veľmi pozitívnu odozvu na webe No.Salty.
1 dávka - 26 kusov porcia |
90 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
- Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kúsky.
- Maslo som rozmelnila s múkou medzi dlaňami a prstami rúk ako na drobenku z koláčov
Môžete dať miesto masla domácu bravčovú masť 1 PL, pagáčiky budú vláčne a budú mať lepšiu chuť - to nechám na Vás.
- Pridala som k zmesi vaječné žĺtko, kyslú smotanu a mleté oškvarky, kto chce môže pridať čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, ja som teraz nedávala. Vďaka kyslej smotane budú pagáčiky krásne držať tvar.
- Z vlažného mlieka, kryštálového cukru, rozdrobeného droždia som na teple nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som kvások...
- ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút. Nemusela som pridávať ani viac mlieka, ani viac múky, cesto sa krásne spojilo. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Netreba podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje, pridaním múky by boli pagáčiky tuhé a mrvili by sa po upečení.
- Na povrchu cesta som ostrým nožom vytvorila šimými rovnobežnými zárezmi pravidelnú šikmú mriežku.
- Okrúhlou formičkou o priemere 5 cm som povykrajovala pagáčiky, pred každým vykrojením som formičku namočila do trošky múky, aby sa cesto nelepilo na ňu.
Odkrojky som zľahka spracovala a znovu povykrajovala.
- Vykrojila som 26 kusov pagáčikov, môžete zvoliť inú veľkosť formičky alebo primeraný pohár na vykrajovanie, ktorý tiež treba namočiť do múky.
- Pagáčiky som otáčavým pohybom o vnútornú hranu dlane a čepele noža ešte zaguľatila, čím sa trošku zvýšia. Nechala som ich 20 minút ešte nakysnúť po uložení na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Potrela som ich 2x rozšľahaným vajcom.
- Čas pečenia som upravila. V pôvodnom recepte bolo 30 minút na 220 stupňov C, ale to by sa mi vysušili a spálili na uhoľ.
Piekla som na funkcii ventilátor s dolným a horným ohrevom len 15 minút na 180 stupňov C a to bohate stačilo. Každý si upečie podľa svojej trúby, ktorú pozná.
- Ked vychladli, dala som ich na podnos. Podávala som ich miesto chlebíka ku gulášovej polievke, viem si ich dobre predstaviť ako vynikajúcu prílohu k polievkam na kyslo, napr. fazulici, hubovej, šošovicovej, zemiakovej i iným.
- pohľad zblízka.
Tieto pagáčiky sú nenáročné na prípravu, sú lacné, jednoduché, rýchlo hotové a veľmi chutné, zvládne ich aj púhy začiatočník.
Vyskúšala som ich a vrelo odporúčam!!!
Mohla som hned spraviť dvojnásobnú dávku, lebo len sa tak po nich zaprášilo, dnes robím znovu.
|