Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept)

Autor receptu: pusta

Tieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre pracuje, kto ale chce, môže ho klasicky prekladať trojmo, nechať odpočívať 20 minút, zase rozvaľkať a dosiahne sa lístkovanie. Pripravené podľa pôvodného receptu sú však rýchlo hotové, veľmi chutné a vynikajúce k polievkam i samostatne. Pridávam recept, ktorý mal veľkú a veľmi pozitívnu odozvu na webe No.Salty.

1 dávka - 26 kusov
porcia
90 minút
príprava
15 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
  2. Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kúsky.
  3. Maslo som rozmelnila s múkou medzi dlaňami a prstami rúk ako na drobenku z koláčov Môžete dať miesto masla domácu bravčovú masť 1 PL, pagáčiky budú vláčne a budú mať lepšiu chuť - to nechám na Vás.
  4. Pridala som k zmesi vaječné žĺtko, kyslú smotanu a mleté oškvarky, kto chce môže pridať čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, ja som teraz nedávala. Vďaka kyslej smotane budú pagáčiky krásne držať tvar.
  5. Z vlažného mlieka, kryštálového cukru, rozdrobeného droždia som na teple nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  6. Pridala som kvások...
  7. ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút. Nemusela som pridávať ani viac mlieka, ani viac múky, cesto sa krásne spojilo. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  8. Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Netreba podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje, pridaním múky by boli pagáčiky tuhé a mrvili by sa po upečení.
  9. Na povrchu cesta som ostrým nožom vytvorila šimými rovnobežnými zárezmi pravidelnú šikmú mriežku.
  10. Okrúhlou formičkou o priemere 5 cm som povykrajovala pagáčiky, pred každým vykrojením som formičku namočila do trošky múky, aby sa cesto nelepilo na ňu. Odkrojky som zľahka spracovala a znovu povykrajovala.
  11. Vykrojila som 26 kusov pagáčikov, môžete zvoliť inú veľkosť formičky alebo primeraný pohár na vykrajovanie, ktorý tiež treba namočiť do múky.
  12. Pagáčiky som otáčavým pohybom o vnútornú hranu dlane a čepele noža ešte zaguľatila, čím sa trošku zvýšia. Nechala som ich 20 minút ešte nakysnúť po uložení na plech vystlaný pečiacim papierom.
  13. Potrela som ich 2x rozšľahaným vajcom.
  14. Čas pečenia som upravila. V pôvodnom recepte bolo 30 minút na 220 stupňov C, ale to by sa mi vysušili a spálili na uhoľ. Piekla som na funkcii ventilátor s dolným a horným ohrevom len 15 minút na 180 stupňov C a to bohate stačilo. Každý si upečie podľa svojej trúby, ktorú pozná.
  15. Ked vychladli, dala som ich na podnos. Podávala som ich miesto chlebíka ku gulášovej polievke, viem si ich dobre predstaviť ako vynikajúcu prílohu k polievkam na kyslo, napr. fazulici, hubovej, šošovicovej, zemiakovej i iným.
  16. pohľad zblízka. Tieto pagáčiky sú nenáročné na prípravu, sú lacné, jednoduché, rýchlo hotové a veľmi chutné, zvládne ich aj púhy začiatočník. Vyskúšala som ich a vrelo odporúčam!!! Mohla som hned spraviť dvojnásobnú dávku, lebo len sa tak po nich zaprášilo, dnes robím znovu.