Jednoduchá zapekaná zelenina

Autor receptu: domisska

Recept je inšpirovaný vegetariánskym blogom biteme.sk. Dievčatá sú skvelé a ja som si jednu z ich dobrôt požičala na večeru.

2-3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Ako prvý pripravíme baklažán. Umyjeme ho, nakrájame na kolieska a nasolíme. Po 10 minútach kolieska osušíme servítkou a poukladáme na plech natretý olivovým olejom. 5 minút pečieme na 180°C, potom vyberieme, pootáčame a pečieme ďalších 5 minút.
  2. Zatiaľ si očistíme zemiaky, mrkvu, môžeme aj cuketu (ja som mala mladú, nechala som aj šupku) a všetko nakrájame na kolieska.
  3. Na olivovom oleji opražíme chili papričku, cesnak a cibuľku, potom pridáme paradajky (buď blanšírované alebo lúpané - v plechovke - ktoré som použila ja). Prevaríme, aby zmes nebola priveľmi riedka, pridáme soľ, cukor, oregano, bazalku.
  4. Teraz je to už jednoduché a zábavné. Na dno pekáčika dáme zemiaky, potom baklažán, jednu mozzarellu, rozotrieme rajčinovú zmes, naukladáme cuketu a mrkvu. Na vrch som položila hrubé koliesko zemiaku, podľa ktorého som vedela určiť, kedy je jedlo hotové. Keď som pečenie kontrolovala, pichla som do zemiaku vidličkou. Keď bol hotový, bolo jedlo upečené. Keď už je zemiak na vrchu skoro mäkký, rozložíme na povrch na plátky nakrájanú druhú mozzarellu, aby sa zapiekla, ale nezhorela.
  5. TIP: Teším sa, keď recept vyskúšam pomeniť. Plánujem niektoré suroviny vymeniť za ružičkový kel, brokolicu, hríby, karfiol, kukuricu, zelenú fazuľku... na dne však vždy ostanú zemiaky. Neprihoria a jedlo pekne orámujú.