Mandarínkový zákusok

Jednoduchá nedeľná piškóta s mascarpone a vaječným likérom

Autor receptu: lemonova

Opäť niečo pre nás, ktorí nestíhame :-) Toto množstvo je na veľkosť menšieho štvorcového plechu, čiže je asi polovičnou verziou oproti bežnému plechu.* Obmenila som pôvodný recept a vyskúšala pridať vaječný likér. Ak máte jeho chuť radi, vyskúšajte.

16
porcií
60 minút
príprava
15 - 18 minút
na 160 °C

Postup

  1. Oddeľte si bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte sneh.
  2. K žĺtkom pridajte cukor a vymiešajte do peny. Pridajte olej a vaječný likér a dobre spolu ešte vymiešajte.
  3. Pridajte preosiatu múku so štipkou soli, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo a napokon veľmi jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na maslom vymastený a krupicou vysypaný plech.
  4. Tomuto cestu by malo stačiť cca 15 - 18 min pri teplote 160 °C. Samozrejme, treba urobiť starý známy test špajdľou. Po vychladnutí na izbovú teplotu poukladajte na korpus mandarínky. Netreba ich nechať odkvapkať, práve naopak, pokojne cesto aj trochu polejte šťavou z kompótu.
  5. Na krém vyšľahajte najprv smotanu s vanilkovým cukrom, mascaropne vymiešajte s práškovým cukrom a potom ich jemne spojte. Navrstvite na mandarínky. Bude to trošku babračka, ale s trochou trpezlivosti to zvládnete :-)
  6. Napokon pripravte polevu z cukru a vaječného likéru. Likér pridávajte postupne: najprv asi lyžicu a pol, potom už pridávajte opatrne, aby poleva príliš nezredla. Polevu naneste na zákusok a nechajte chvíľu odpočívať v chlade. Ešte lepší bude na druhý deň.