Marhuľový zákusok

Jednoduchá nedeľná piškóta s marhuľami

Autor receptu: lemonova

Tento recept zvládnete aj počas prípravy nedeľného obeda. Ak máte radi kombináciu sladkého krému a kyslejších marhúľ, bude sa vám páčiť :-)

16
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddeľte si tri bielky, z ktorých si vyšľaháte sneh. Tri žĺtky a jedno celé vajce vlejte do misy. Vymiešajte ich s kryštálovým cukrom a vanilkovými cukrami (ak sa vám zdá cukru veľa, pokojne použite len jeden vanilkový cukor).
  2. Pridajte olej a trochu vyšľahajte. Môžete pridať strúhanú citrónovú kôru podľa chuti. Ja osobne ju v piškótových cestách milujem :-)
  3. Pridajte preosiatu múku aj so štipkou soli, jemne vymiešajte, aby sa všetko spojilo. Ja pridávam aj trochu mlieka, aby cesto bolo vláčnejšie (cca dve polievkové lyžice). Závisí to vždy od konkrétnej konzistencie. Napokon do cesta veľmi jemne vmiešajte sneh.
  4. Cesto dajte na vymastený, krupicou vysypaný plech a pečte na 160 °C až 165°C cca na 20 min. Opäť odporúčam riadiť sa vlastnými skúsenosťami s rúrou. Každá rúra má svoju "hlavu" ;-) Netreba zabudnúť na test so špajdľou, aby sme nemali cesto nedopečené. Po upečení nechajte korpus odpočívať na chladnejšom mieste pod utierkou.
  5. Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvarte klasický puding. Sú dva spôsoby, ako ho spojiť s maslom. Ja mám radšej ten, že maslo pridáte priamo do horúceho odstaveného pudingu. Keď krém vychladne na cca izbovú teplotu, jemne ho prešľahajte. Bude o niečo redší ako v prípade, že puding spojíte s maslom až po vychladnutí. Ale bude mať lahodnejšiu konzistenciu. Ja doň niekedy pridávam aj pol kávovej lyžičky rumu (až na záver). Ak ide koláčik deťom, rum radšej vynechám :-)
  6. Na vychladnutý korpus poukladajte marhule. Nenechajte ich odkvapkať, skvelé je práve to, keď šťava nasiakne do korpusu. Pokojne predtým korpus aj riadne polejte. Čo sa týka plnenia, môžete to urobiť jednoducho: na marhule navrstvíte celý krém. Alebo urobte poschodie, ako na fotografii. Čiže korpus si prekrojíte pozdĺžne, na navrstvenú polovicu krému položíte "poschodie" a postup zopakujete. Každopádne je dobré poliať aj vrchný korpus marhuľovou šťavou, aby bol koláčik riadne šťavnatý.
  7. Ideálne je koláčik aspoň na hodinu odložiť do chladničky, aby cesto pekne nasiaklo marhuľovou šťavou a krém stuhol. Pred podávaním ho ešte môžete posypať Grankom. Bude vyzerať krajšie a získate trochu kontrastnú chuť. :-)