Jednoduchá mexická mňamka

Autor receptu: edith

Obľubujem recepty, pri ktorých sa dajú ingrediencie použiť za každým inak , prípadne ich vylepšiť či nahradiť. Toto je polievka ktorú som varila niekoľko krát a nikdy nebola rovnaká ... ale za to stále chutila lepšie a lepšie. Môj chlap ju miluje aj napriek tomu, že nemá rád zeleninové polievky,,, a vždy vraví že táto je z iného sveta ,,,

8
porcií
30 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Aj keď sa zdá že tých ingrediencií je veľa, sú veľmi jednoduché a je ich možné zohnať kedykoľvek a kdekoľvek , prípadne nahradiť za iné. Jediné čo sa môže zdať je dlhá doba prípravy ale je to potrebné nakoľko sa musí všetko "rozvariť ". Všetku zeleninu si vopred očistíme a nakrájame na ľubovoľnú veľkosť, ja všetko krájam na menšie kúsky jedine mrkvu na kolieska. Ako prvé si orestujeme cibuľu na olivovom oleji. Keď je už do zlatista pridáme na pásiky nakrájanú bielu kapustu, okoreníme, pridáme vegetu a soľ, opražíme kým sa neleskne ( to vravieva moja stará mama ) a podlejeme vývarom prípadne horúcou vodou v ktorej sme rozmiešali 2 bujóny. Necháme dusiť asi 40 min.
  2. Postupne pridávame mrkvu, cukinu, papriku, zemiaky a necháme povariť ďalších 30 min. Na koniec pridáme fazuľu v konzerve a kukuricu a na drobno pokrájané chilli papričky, prípadne chilli pastu ( ideálna je "ERÓS PISTA " ) , samozrejme chilli podľa potreby kto má ako rád pikantné. Ja pokiaľ použijem pastu tak dám 2 PL . Na koniec do polievky zamiešame mexické korenie ( podľa potreby ) , a paradajkový pretlak. Vodu dolievame podľa potreby tak aby bola polievka hustá. Koriander ( malú ČL ) dáme až na úplný koniec. Všetko ešte spolu povaríme asi 30 min. a je potrebné stále miešanie aby sa nám chute spojili a hlavne ku koncu polievka dosť bubloce nakoľko je tam málo vody kvôli hustote. Keď je všetka zelenina v polievke takmer rozvarená tak je to znak že je hotová :-).
  3. Podľa potreby môžeme ešte do chutiť korením prípadne soľou / vegetou. Podávame ju s kyslou smotanou a na vrch taniera posypeme čerstvý šalát ( čínsku kapustu ) a na okolo obložíme tortillovými chipsami. Tortillové chipsi sú ideálne klasické solené či mexické,... nie žiadne barbecue alebo syrové ... Prajem dobrú chuť.