Krémová tekvicová polievka
Krémová tekvicová polievka

Jednoduchá lahodná krémová hokkaido polievočka

siuuu - fotkasiuuu, 1. decembra 2019
Jednoduchá lahodná krémová hokkaido polievočka
Foto: siuuu

Mám veľmi rada tieto jednoduché krémové zeleninové polievky bez zbytočných prísad, v ktorých vynikne chuť základnej suroviny.

10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks menšia
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby (na varenie či šľahanie) alebo mlieko
podľa chuti
podľa chuti
Na dekoráciu:
podľa chuti
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Tekvicu umyjeme, osušíme a aj so šupou pokrájame na kúsky cca 2x2 cm. Dáme do hrnca, zalejeme teplým vývarom tak, aby bola tekvica ponorená a prikryté uvaríme do mäkka. V tejto fáze nesolíme, pretože vývar je už ochutený, aby sme náhodou nepresolili. Po uvarení rozmixujeme na hladkú hmotu.

  2. 2

    Pridáme smotanu alebo mlieko - toľko, aby sme dosiahli požadovanú hustotu. Pridáme korenie karí, štipku chilli a prevaríme. V prípade potreby dochutíme soľou a podávame.

  3. 3

    Ja som dekorovala nasucho opečenými tekvicovými jadierkami a čerstvou bylinkou - v mojom prípade rozmarínom, ktorý som mala akurát po ruke - výborne sa hodí tymian.

Diskusia k receptu

farbuska
Robievam takmer identicky, často namiesto smotany pridám kokosové mlieko. Tiež mám rada krémové zeleninové polievky.
2x siuuu a haji
marta23
Včera som uvarila. Ja pridávam aj mrkvu a zemiak, pokrájaný na menšie kúsky. Ale pred mixovaním som pridala malú zápražku s cibuľou a strúčikom cesnaku. Rozmixovanú zmes so zápražkou zahustím ešte ovsenými vločkami a koreniny pridám podľa ľubovôle. Bez mlieka a smotany. Trochu iná ale výborná chuť.
1x siuuu
siuuu
Kedysi som aj ja tak robievala - ale teraz oceňujem čisto tekvicovú chuť iba zjemnenú mliekom (smotanu netolerujem) s jemnou vôňou karí.
1x haji
haji
Miluju hokaido polievku, je výborná. Kouzelné foto!!
1x siuuu
stahor
Dobrý deň ak má manželka problémy zo žlčníka môže sa pridať čili korenie do polievky
siuuu
@stahor (27.3.2023 09:44)

Treba sa rozhodnúť podľa toho či jej chilli škodí alebo nie, je to veľmi individuálne. U nás dávam do hrnca len štipku a manžel si pridá do taniera chilli osobitne podľa chuti.