Pórová polievka
Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Som zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“.* Teraz už nevarím iba preto, že
musím, ale mám pre koho a láka ma aj predpoklad odmeny a strdečnej vďaky. Naša milá a vážená „Vareška“, spolubojovníčka
už od „štartu“, @Sovka62, nerada modern rcp z 20 surovín a tak, aj keď nepatrím medzi dievčence, ktorým ďakuje, dovoľujem si
tento môj iba 7 prvkový, s úctou venovať práve jej. Tak nech Ti Evka chutí a ak sa ku Tebe pridajú aj ďalšie „Sýkorky“, budem rád!
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Tak tu je tých sedem avízovaných surovín. Z väčšieho čerstvého póru som odrezal kúsok z jeho zelenej časti, ktorou posypujem chlieb, alebo pečivo s maslom, či cottage cheese, alebo krémovým syrom.
- Na dno polievkového „All-Clad“ hrnca som nalial olej a vložil kocku masla.
- Pokrájal som na 2-3 mm pásiky pór, pozdĺžne rozkrojený na ½ a následne každú ešte na ½.
- Olúpané a umyté zemiaky som pokrájal na malé kocky, 6-7 mm a
- vložil ich na olej a maslo.
- Jemne osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, až teraz som zapol ohrev, pomiešal a krátko (5-6 minút) podusil, len aby sa prepojili chute a zostava získala rovnakú teplotu.
- Následne som ju zalial 2 „škatuľkami“ hotového kuracieho vývaru (diétnejšia forma si žiada len vlažnú vodu; množstvo tekutiny si voľte, prosím, podľa predpokladaného počtu stravníkov).
- Pre túto „pórovku“ ma už dávnejšie inšpiroval starý, aj vekom aj profesiou, Majster kuchár francúzskej kuchyne, Jaques Pépin. On ju servíroval s jemne opečenou „bagetkou“ s maslom a „vecej nič“. Ja som si pokrájal kytičku petržlenovej vňate a jednotlivé porcie prikrášlil aj opečenými krutónmi. Je len a len na Vás, čo si do nej pridáte Vy!
- Keď sa zemiaky uvarili a polievka prevrela,
- „rozhabarkoval“ som ju ponorným mixérom, ale iba tak, aby v nej ostali aj malé kúsky zemiakov, čo lahodne pôsobí na slasť maškrtných jazýčkov.
- Nuž a hneď za horúca naporcoval, vložil krutóny a posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou.
- Toto je porcia pre susedovcov na „koštovku a na zobky“!