Pórová polievka

Jednoduchá krémová polievka s pórom a so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som zo „starej školy“, rád v kuchyni experimentujem so všetkým, čo sa mi pod ruky „pripletie“.* Teraz už nevarím iba preto, že musím, ale mám pre koho a láka ma aj predpoklad odmeny a strdečnej vďaky. Naša milá a vážená „Vareška“, spolubojovníčka už od „štartu“, @Sovka62, nerada modern rcp z 20 surovín a tak, aj keď nepatrím medzi dievčence, ktorým ďakuje, dovoľujem si tento môj iba 7 prvkový, s úctou venovať práve jej. Tak nech Ti Evka chutí a ak sa ku Tebe pridajú aj ďalšie „Sýkorky“, budem rád!

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tak tu je tých sedem avízovaných surovín. Z väčšieho čerstvého póru som odrezal kúsok z jeho zelenej časti, ktorou posypujem chlieb, alebo pečivo s maslom, či cottage cheese, alebo krémovým syrom.
  2. Na dno polievkového „All-Clad“ hrnca som nalial olej a vložil kocku masla.
  3. Pokrájal som na 2-3 mm pásiky pór, pozdĺžne rozkrojený na ½ a následne každú ešte na ½.
  4. Olúpané a umyté zemiaky som pokrájal na malé kocky, 6-7 mm a
  5. vložil ich na olej a maslo.
  6. Jemne osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, až teraz som zapol ohrev, pomiešal a krátko (5-6 minút) podusil, len aby sa prepojili chute a zostava získala rovnakú teplotu.
  7. Následne som ju zalial 2 „škatuľkami“ hotového kuracieho vývaru (diétnejšia forma si žiada len vlažnú vodu; množstvo tekutiny si voľte, prosím, podľa predpokladaného počtu stravníkov).
  8. Pre túto „pórovku“ ma už dávnejšie inšpiroval starý, aj vekom aj profesiou, Majster kuchár francúzskej kuchyne, Jaques Pépin. On ju servíroval s jemne opečenou „bagetkou“ s maslom a „vecej nič“. Ja som si pokrájal kytičku petržlenovej vňate a jednotlivé porcie prikrášlil aj opečenými krutónmi. Je len a len na Vás, čo si do nej pridáte Vy!
  9. Keď sa zemiaky uvarili a polievka prevrela,
  10. „rozhabarkoval“ som ju ponorným mixérom, ale iba tak, aby v nej ostali aj malé kúsky zemiakov, čo lahodne pôsobí na slasť maškrtných jazýčkov.
  11. Nuž a hneď za horúca naporcoval, vložil krutóny a posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  12. Toto je porcia pre susedovcov na „koštovku a na zobky“!