Čokoládová torta

Jednoduchá čokoládovo-gaštanová torta s korpusom bez šľahania (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborná šťavnatá tortička, nenáročná na prípravu, cesto netreba šľahať, len všetko zamiešať a piecť.* Dobrá alternatíva pre tých, ktorí sa nekamarátia s piškótovým šľahaným cestom. Tento korpus sa podarí všetkým, je nadýchaný a šťavnatý. Ako náplň som spravila u nás obľúbený gaštanový krém. Recept na korpus je hrnčekový (hrnček - 250 ml).

10-12
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor, olej, vlažné mlieko, soľ, vajcia a vanilkový cukor spolu všetko premiešame. Pridáme preosiatu múku, zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do pečiva, preosiate kakao. Všetko spolu premiešame. Potom postupne pridávame horúcu vodu (asi na tri krát) a zmes dobre premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (25-26 cm), na spodok som dala papier na pečenie, boky vymastila olejom a vysypala múkou. A pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre asi 50-60 minút (či je hotové vyskúšame špajdľou).
  2. Upečený korpus necháme vychladnúť (ja som nechala polhodinu vychladnúť vo forme, potom ho z formy vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke). Pri pečení vrch môže trochu popraskať ale nevadí, po vychladnutí sa to trochu vyrovná, aj tak korpus potom otočíme dole "hlavou".
  3. Zatiaľ pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré rozpučíme vidličkou a premiešame so smotanou na šľahanie, pridáme mascarpone a všetko spolu vyšľaháme na hustý krém. Krém zatiaľ dáme do chladničky.
  4. Vychladnutý korpus rozrežeme na dva alebo tri diely, ja som rozrezala na dva. Ak sa pozrieme, tak samotný korpus už je vlhký.
  5. Prvý diel som natrela marhuľovým džemom, na to hrubšiu vrstvu krému, prikryla druhým dielom a vrch a boky natrela zvyšným krémom.
  6. Polevu si pripravíme tak, že smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca ale nie do varu, pridáme polámanú čokoládu na varenie, necháme stáť až sa čokoláda rozpustí a premiešame dohladka. Polevu vylejeme na tortu, rozotrieme a necháme stuhnúť.
  7. Vrch môžeme ozdobiť mandľovými lupienkami, opraženými na suchej panvici alebo akokoľvek podľa vašej fantázie.
  8. Tortu som nechala niekoľko hodín schladiť v chladničke. A môžeme podávať. Dobrú chuť.