Čokoládová torta
Jednoduchá čokoládovo-gaštanová torta s korpusom bez šľahania (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Výborná šťavnatá tortička, nenáročná na prípravu, cesto netreba šľahať, len všetko zamiešať a piecť.* Dobrá alternatíva pre tých,
ktorí sa nekamarátia s piškótovým šľahaným cestom. Tento korpus sa podarí všetkým, je nadýchaný a šťavnatý. Ako náplň som
spravila u nás obľúbený gaštanový krém. Recept na korpus je hrnčekový (hrnček - 250 ml).
10-12 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Cukor, olej, vlažné mlieko, soľ, vajcia a vanilkový cukor spolu všetko premiešame. Pridáme preosiatu múku, zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do pečiva, preosiate kakao. Všetko spolu premiešame. Potom postupne pridávame horúcu vodu (asi na tri krát) a zmes dobre premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (25-26 cm), na spodok som dala papier na pečenie, boky vymastila olejom a vysypala múkou. A pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre asi 50-60 minút (či je hotové vyskúšame špajdľou).
- Upečený korpus necháme vychladnúť (ja som nechala polhodinu vychladnúť vo forme, potom ho z formy vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke). Pri pečení vrch môže trochu popraskať ale nevadí, po vychladnutí sa to trochu vyrovná, aj tak korpus potom otočíme dole "hlavou".
- Zatiaľ pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré rozpučíme vidličkou a premiešame so smotanou na šľahanie, pridáme mascarpone a všetko spolu vyšľaháme na hustý krém. Krém zatiaľ dáme do chladničky.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na dva alebo tri diely, ja som rozrezala na dva. Ak sa pozrieme, tak samotný korpus už je vlhký.
- Prvý diel som natrela marhuľovým džemom, na to hrubšiu vrstvu krému, prikryla druhým dielom a vrch a boky natrela zvyšným krémom.
- Polevu si pripravíme tak, že smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca ale nie do varu, pridáme polámanú čokoládu na varenie, necháme stáť až sa čokoláda rozpustí a premiešame dohladka.
Polevu vylejeme na tortu, rozotrieme a necháme stuhnúť.
- Vrch môžeme ozdobiť mandľovými lupienkami, opraženými na suchej panvici alebo akokoľvek podľa vašej fantázie.
- Tortu som nechala niekoľko hodín schladiť v chladničke. A môžeme podávať. Dobrú chuť.