Jarný variant fazuľového šalátu na studeno (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kto rýchlo dáva, dva razy dáva a naviac sľuby sa majú plniť! Fazuľový šalát na studeno som spomenul v mojom variante rcp „Šenkýřský timbál“. Jediná vareška @manya – prisľúbila, že bude na mňa dobrá, preto tento nový rcp veľmi rád venujem práve jej! Je tu opäť máj, krásna jar, plná čerstvej voňavej zelene. Byliniek je naporúdzi a ak si chce niekto naozaj pochutiť na zdravom šaláte s veľkou „77 pr .. ou“ fazuľou, tak mu vrelo odporúčam práve tento môj! Idú doň iba dobré veci, tak musí byť dobrý!

12÷16
porcií
33 minút
príprava

Postup

  1. Vopred si dovoľujem upozorniť jednotlivcov, ktorí majú nastavený jemný stupeň citlivosti ventilu ústia recta, na nebezpečenstvo jeho permanentného „odľahčovania“ s možnosťou maximalizácie sinusoidnej výšky zvukového efektu! Aj keď vraj „kto grgá s pr…í, zdravie si tvrdí“ – ja síce tieto „praktiky“ zo zásady odmietam a neuznávam, ale stať sa môže všeličo – prečítaj si, pre dokreslenie, môj „trapas“ v lete roku 1969 v košickom kine Úsmev. Kto má skúsenosti s možnosťou minimalizácie, alebo snáď s negovaním uvedeného efektu, (väčší počet strúčikov cesnaku do varenia, prípadne saturejka, alebo inak perfektne doporučovaný a zaručene istý odplynovátor a tlmič zvukov), sem s ním! Prosím nemenovaného „odborníka“, aby nás „laikov“ poučil v komente na tento rcp! Ale poďme na vec „odvážlivci“ a gurmáni zvlášť! Ako je u nás na Varecha.sk zvykom, začneme „včera“, vytriedením 1 000 g kvalitnej suchej šalátovej fazule, jej dvoj_troj násobným premytím vo vlažnej tečúcej vode a následne ponechaním „napučať“ cez noc vo vlažnej vode. V deň „D“ vodu z fazule vylejeme, premyjeme, vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme novou vlažnou÷horúcou vodou a necháme zovrieť! Počkáme si na penu, fazuľu opatrne cez sitko zlejeme, vzápätí opäť premyjeme a vrátime do čistého vysokého hrnca. Pridáme 2÷3 PL soli, 2÷3 bobkové listy a v čajovom „vajíčku“ 1 KL guličiek čierneho a ½ KL nového korenia, zalejeme vodou a uvaríme. Podľa vlastných skúseností vieme, kedy je fazuľa uvarená! Ja napr. to overujem pomocou PL alebo drevenej varešky! Keď pri miešaní fazuľa „ňeklopka“ – je uvarená! Vtedy ju zlejem, nechám dôkladne odkvapkať a pripravím si potrebné ingrediencie.
  2. Významné je aj zloženie byliniek. Kto má „svoje“ zo záhradky, je na tom lepšie, tak ako ja. Použil som, na obr. zľava – šťaveľ (šóška) záhradný, ligurček lekársky, koriander, bazaličku voňavú, zelerové stonky, petržlenovú vňať (tentoraz iba lístočky) a vňať mladej cibuľky (pierka) – ale napokon som predsa len neodolal a použil som celý pokrájaný zväzok aj s bielou spodnou časťou a nič sa nám nestalo; ďumbier čerstvo postrúhaný 2÷3 PL (veľmi je nápomocný tráveniu a podľa niektorých tiež znalcov, aj eliminácii „tlaku“ v zažívacom trakte) som žiaľ teraz nemal, ale do zostavy ho radšej uvediem; nuž a pokiaľ máte po ruke listy mladej svetlozelenej púpavy a pŕhľavy, bez obáv môžete pokrájať aj tie
  3. pre tú „naj“ chuť fazuľového šalátu je veľmi dôležitá aj „dvojstupňová“zálievka! Pre 1. stupeň mi moje krajšie a lepšie JA odporučilo a láskavo nadiktovalo zloženie pravej francúzskej zálievky „La Vraie Vinaigrette“ na listové šaláty všeobecne, vo svojej vyskúšanej verzii = rozpuč strúčik cesnaku (ja 2, ale ani tri neuškodia), posyp štipkou soli, oMČeKuj a rozotri; pridaj 1÷2 KL horčice, 1 PL octu z červeného vína (ja som ho nahradil balzamickým, štipku cukru a 4 PL extra panenského olivového oleja (odobral som z celkového množstva 200 ml) a dôkladne vymiešaj!!!
  4. pripravil som 2. stupeň - do franc. zálievky prilej väčšinu extra panenského olivového oleja (t.j. 200 ml – 4 PL v 1.°), 1 PL balzamického octu (alebo octu z červeného vína) a šťavu z jedného veľkého citróna (poznámka pre majstrov „poddžubovačov“ – v tomto prípade použite naozaj ten najkvalitnejší, možno aj najdrahší, extra virgin olive oil, budete ho totiž jesť bez následnej tepelnej úpravy)! Do uvarenej a vychladenej fazule, vo veľkej mise z jenského skla, pridaj lístočky všetkých byliniek (1/2 z nich trošku pokrájaj, pre zvýraznenie vône) a pokrájané zelinky, na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanú stredne veľkú červenú cibuľu a dva lusky červenej kápie naloženej v oleji
  5. tak až do tohoto kroku som „došliapal“ bez problémov, ale v tejto mise som šalát pomiešať s 2. stupňovou zálievkou nedokázal. Pomohol som si väčším plastovým „kontajnerom“, v ktorom to už, pomocou páru drevených varešiek išlo ľahko. Vo svojom živote som sa stretol s dvojicou „figliarov“, ktorí s „uľavovaním“ si na verejnosti nevideli problém. Dohodli sa, že keď to jeden z nich „potrebuje“, tak toho druhého vyzve, aby silno zakašľal. Menovať ich nebudem, lebo ten mladší je ešte medzi nami a budem ich oslovovať ako Starý a Mladý! Takže dohoda platí! Išlo to veľa razy podľa daného slova, až raz pri prechádzke po košickom korze, Starý, „nafúknutý“, zavelil: Mladý kýchni, alebo ešte lepšie, zakašli a poriadne nahlas! Mladý sa nadýchol ku kašľu a v zlomku sekundy zadržal dych a nezakašľal. Starý už naštartovaný „efekt“ nezadržal a uprostred chodníka zaznela „rana ako z dela“! Určite si dokážete predstaviť reakciu okoloidúcich a červeň na tvári Starého i Mladého!
  6. po dôkladnom, ale jemnom, premiešaní šalát ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ a MČK; hotový preložíme do servírovacej misy a na noc uložíme do chladničky, v ktorej sa všetky chute nádherne skombinujú do superjedlého akordu! Vyzerá takto a trpezlivo čaká na „dávkovanie“
  7. podávame ho ako predjedlo, iba tak na dezertných tanierikoch,
  8. ale pre „ortodoxnýxh mäsožravcov“, pozri moje krajšie a lepšie JA, je potrebné pripraviť aj „balanc“! Ja som upiekol horné časti kuracích stehien so 40 strúčikmi cesnaku a zväzkom tymiánu, podľa rcp, ktorý som už dávnejšie uviedol
  9. a potom porcia pre „JEJ jasnosť kapravú“ vyzerá takto – komu ako chutí – JEJ prianie je pre mňa rozkazom!!!
  10. dedka_Tatuša, som posledný raz, pred jeho odchodom na „Slávu Božiu, do večných lovísk“ živého videl v auguste r. 1964, ako kadet_žižkovec z bratislavskej La Franconi. Pamätám sa, živo – bol už poslabší až „vätchý“, sediac na posteli, v letných dlhých „gatiach“ so strapcami na členkoch, v rukách držiac ½ litovku rumu (môj posledný darček pre neho), sa s povzdycnutím nazdvihol a spod jeho zadku, ako zopnuté ruky modliacej sa babky, na „stružľaku“ sa ozvalo chabé: fľ, fľ, fľ, … fľ! Tatuš sa na mňa pozrel svojimi múdrymi hnedými očami a horko_ťažko povedal: pamätáš synu Ferku, kedz ja sebe, eščik ňedávno poradňe perdnul, ta še vo vachtarňi svate obrazky na scenoch trešľi!?! Nuž čo! Boli časy, boli, ale sa minuli! Viem však „na betón“, že sediac na Nebesiach „šustruje“ anjelíkom sandálky „kristušky“ a dobre vidí, akú „papu“ by som mu zo srdca rád položil na stôl! Takže, vážení a milí, pochutnajte si aj na tomto mojom variante jarného fazuľového šalátu na studeno! Ale s množstvom, prosím, opatrne! Nám „vichodňarom“ je veľmi dobre známa zemplínska pesnička v čardášovom rytme: „Ej ňeber me do tancu, bom pasuľu jedla, zapchaj mi s paľcom ric, abim ci ňe perdla“! Nepreháňať, zvlášť nie, ak sa pripravujete na rande! Ako príklad si ráčte prosím prečítať, ako by to mohlo dopadnúť, na nasledujúcom linku! Rande pri Topli: http://www.mows.sk/?zone=fun&id=59 alebo, aj s diakritikou, asi v polovičke strany: http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent_message_id=2112580