Jarný šalát s mungo klíčkami

Autor receptu: evusik

Mungo klíčky milujem, pretože si ich môžem pripraviť počas celého roku a chutia ako mladý, sladký, zelený hrášok.

Postup

  1. uhorku, rajčinu, reďkovku nakrájamé na kocky, osolíme, okoreníme, polejeme olivovým olejom, balzamicom a posypeme mungo klíčkami a čerstvými bylinkami. Množstvo a použité druhy zeleniny sú samozrejme ľubovoľné - kto čo má, prípadne čo ľúbi.
  2. Pre tých ktorí sa ešte s mungom nestretli, malé vysvetlenie, základ je z internetu + moje skúsenosti:
  3. Mungo sú malé, olivovo zelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Mungo je ideálne na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné. Môže sa použiť tak ako napr. šošovica, do šalátov, zeleninových jedál, polievok, ale najviac vitamínov má vo forme klíčkov. Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.
  4. Ako nakličovať: mungo fazuľky opláchnite vo vode, dajte do vhodnej nádoby a zalejte vodou, najlepšie cez noc a hlavne dajte ich do tmy. Dajte si nakličovať maximálne 1 polievkovú lyžicu, pretože naklíčené fazuľky treba skonzumovať ihneď, v chladničke vydržia maximálne dva dni. Na druhý deň, asi po 12 hod. fazuľky sceďte dobre prepláchnite a dajte do inej vhodnej nádoby, najlepšie väčšia, plochá miska, tak aby fazuľky boli v jednej vrstve. Uložte na tmavé miesto, najlepšie do komory, kde nie je priame osvetlenie. Fazuľky aspoň 2x za deň preplachujeme, úplne ideálne je ak je to nejaká plastová nádoba do ktorej dna urobíte otvory, takže pri preplachovaní bude zároveň slúžiť ako sitko. Mungo je naklíčené a pripravené na konzumáciu keď sú klíčky dlhé asi 1 cm.