Jarná zeleninová polievka s knedličkami z jahňacieho mäsa so syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som zo svojej zbierky vynikajúcu jarnú polievku zo zeleniny a knedličiek z jahňacieho mäsa so syrom, je nádherne voňavá, obsahuje z korenia len rímsku rascu, polievka je charakteristická práve tým, že dáva vyniknúť prirodzenej chuti použitých surovín, je naozaj veľmi jednoduchá, chutná a veľmi zdravá, výborne sa hodí práve na Veľkú noc, preto recept pridávam.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala mleté jahňacie mäso.
  2. Pripravila som si syr Parmigiano reggiano,...
  3. ...ktorý som nastrúhala na jemno.
  4. Pridala som ho k mletému jahňaciemu mäsu, tiež som pridala soľ, rímsku rascu a...
  5. ...1 PL Maizeny, ktorou sa zmes na knedličky primerane zahustí..
  6. Všetko som spracovala dôkladne rukami na kompaktnú, ale tvárnu hmotu,...
  7. ...z ktorej som vo vode navlhčenými rukami vytvarovala knedličky veľkosti vlašského orecha, to stačí, varom primerane zväčšia svoj objem.
  8. Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska...
  9. ...aj so zelenou vňaťou.
  10. Mrkvu, peržlen som pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, aby zostali pri varení trocha al dente, podobne aj zeler na kocky, zeler musí byť vo výraznej prevahe.
  11. Koreňovú zeleninu som dala na rozpálený olej a za stáleho miešania som ju opekala,...
  12. ...kým pekne skaramelizovala.
  13. Zaliala som zeleninu vodou, osolila a priviedla do varu.
  14. Ked bola zelenina polomäkká, do vriacej polievky som vložila pripravené knedličky z jahňacieho mäsa so syrom, stiahla som plameň na minimum,...
  15. ...a varila som ich prikryté pokrievkou len pomalým tiahnutím asi 15 minút.
  16. Polievka bola uvarená, vypla som plyn a až teraz som pridala pokrájanú jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťou, horúca polievka svojim teplom dostatočne uvoľní jej jarnú chuť a cibuľka bude mať nielen vynikajúcu chuť, ale aj krásne zachovanú textúru.
  17. Záber zblízka: ide síce o menej obvyklú, ale voňavú polievku sviežej jarnej chuti, veľmi zdravú, jednoduchú a rýchlu, v ktorej dominuje predovšetkým prirodzená chuť zeleniny a vývar má vdaka knedličkám príjemnú mäsovú chuť a vdaka rímskej rasci ako jedinému, ale výraznému voňavému koreniu a použitého syra Parmigiano regiano, úžasnú a lahodnú chuť. Na záver som ju na tanieri hojne posypala množstvom posekanej čerstvej petržlenovej vňate, ktorá sa k tejto polievke priam žiada.
  18. Túto polievku rada robievam práve na Veľkú noc, ak sú už dalšie vňate, možno ich pridať, rovnako ako aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, avšak vôbec nemusí byť, je fantastická už sama o sebe taká, ako je, voľbu nechávam úplne na Vás a prajem Vám dobrú chuť! Recept som vzala z Tureckej kuchyne.