Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou
Autor receptu: gina0007
Šóška, šťaveľ, štiav alebo aj kyslička je rastlina bohatá na vitamín A,C a minerálne
látky ako železo a vápnik a je výborná v kombinácii so žihľavou, ktorá má taktiež
vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek,
znižuje hladinu glukózy v krvi a pod.
Šťaveľ ako aj žihľavu zbierame v máji a vyberáme čo najmenšie a najčerstvejšie
rastliny, pretože tie majú najväčšiu energetickú hodnotu.
Polievka je naozaj výborná, zdraviu prospešná a ekonomická :)
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Necháme zovrieť vodu, pridáme štipku soli a na jemno nakrájané zemiaky a mrkvu.
Pokiaľ sa zemiaky a mrkva varia (asi 15 minút), prichystáme si šťaveľ.
Šťaveľ riadne umyjeme, odstránime stonky a nadrobno pokrájame. V panvici ho potom restujeme na olivovom oleji až dokiaľ nezhnedne.
- Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, rozmixujeme ich ručným mixérom a dáme znovu variť. Pridáme orestovaný štaveľ, nadrobno nasekanú žihľavu, sušené hríby a dochutíme vegetou. Varíme ešte asi 5 minút.
- Ku koncu pridáme celé vajíčka a dobre pomiešame.
Polievku môžeme ochutiť čerstvými bylinkami, napríklad majoránkou alebo bazalkou. Tiež ju môžeme zjemniť lyžicou kyslej smotany.