Jarná tukožrútska šťaveľová polievka so žihľavou

Autor receptu: gina0007

Šóška, šťaveľ, štiav alebo aj kyslička je rastlina bohatá na vitamín A,C a minerálne látky ako železo a vápnik a je výborná v kombinácii so žihľavou, ktorá má taktiež vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod. Šťaveľ ako aj žihľavu zbierame v máji a vyberáme čo najmenšie a najčerstvejšie rastliny, pretože tie majú najväčšiu energetickú hodnotu. Polievka je naozaj výborná, zdraviu prospešná a ekonomická :)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Necháme zovrieť vodu, pridáme štipku soli a na jemno nakrájané zemiaky a mrkvu. Pokiaľ sa zemiaky a mrkva varia (asi 15 minút), prichystáme si šťaveľ. Šťaveľ riadne umyjeme, odstránime stonky a nadrobno pokrájame. V panvici ho potom restujeme na olivovom oleji až dokiaľ nezhnedne.
  2. Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, rozmixujeme ich ručným mixérom a dáme znovu variť. Pridáme orestovaný štaveľ, nadrobno nasekanú žihľavu, sušené hríby a dochutíme vegetou. Varíme ešte asi 5 minút.
  3. Ku koncu pridáme celé vajíčka a dobre pomiešame. Polievku môžeme ochutiť čerstvými bylinkami, napríklad majoránkou alebo bazalkou. Tiež ju môžeme zjemniť lyžicou kyslej smotany.