Jarná polievka

Autor receptu: varicdaniel

Pôvodne som ju chcel nazvať inak, pretože na základe pozorovaní z posledných rokov je zrejmé, že sa niektoré ročné obdobia pomaly stávajú minulosťou, no nič výstižnejšie ma nenapadlo. Snáď len zelená polievka. Uvaril som ju totiž zo všetkého zeleného, čo som našiel v mrazničke, na záhrade a na balkóne a týmto pietnym aktom si pripomenul časy štyroch ročných období.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci, v ktorom budete variť polievku, rozpustite maslo a pridajte olivový olej. Keď maslo pení, prihoďte nadrobno nasekaný cesnak a v dlaniach rozmeľnené sušené bylinky. Krátko osmažte a pridajte hrášok a špenát. Premiešajte a osmažte 2-3 minúty. Prilejte vývar so zemiakoma priveďte k varu. Akonáhle polievka zovrie, odstavte ju zo zdroja tepla a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka.
  2. Vráťte na polievku na sporák, pridajte smotanu a ochuťte ju soľou, čiernym korením a šťavou z citróna. Nechajte zovrieť, odstavte plyn a vmiešajte do polievky nadrobno nasekané bylinky a pór. Čo sa byliniek týka, použil som žeruchu, pažítku, bazalku a koriander. Je na vás, čo použijete. Podávajte s hoblinami parmezánu.