Jarná polievka s hráškovo-krupicovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...taká naozaj jarná :)

10
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si očistenú zeleninu
  2. ...staršiu mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a podusíme na masle - dá polievke nielen chuť, ale ju aj pekne zafarbí do žlta.
  3. Pripravíme si halušky. Roztopíme maslo, vylúpeme hrášok, umyjeme a osušíme petržlenovu vňať.
  4. ...maslo, hrášok, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie dáme do misy a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu
  5. ...rozbijeme vajíčka (ja som v jednom mala dve žĺtka), prisypeme krupicu, pridáme soľ a hráškovo-petržlenovo-maslovú zmes.
  6. ...všetko spolu zmiešame do zelenkavej masy a necháme postáť aspoň polhodinu (krupica nabobtná a potom sú halušky jemnejšie).
  7. ...do podusenej strúhanej mrkvy na masle pridáme na kolieska nakrájaný petržlen a mrkvu (tie som mala nie mladé, tak som ich dala ako prvé) - podusíme cca 10 min
  8. ...pridáme mladú zeleninku - kaleráb, mrkvu a petržlen
  9. ...pridáme hrášok
  10. ...dochutíme soľou, mletým čiernym korením
  11. ...zalejeme vriacou vodou a cca 5 min povaríme
  12. ...po 5 minútach pridáme karfiol a bouquet garni. Necháme prevrieť.
  13. ...a veľkou lyžicou naberáme cesto v tvare aké halušky chceme mať. Kto má radšej menšie halušky pokojne môže použiť menšiu lyžičku, alebo haluškár.
  14. ...lyžicu s haluškou vždy namočím do polievky - aby sa na ňu nelepilo cesto.
  15. ...po cca 12-15 minútach sú halušky uvarené. Odstavíme z ohňa a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Polievka je hotová :)