Zemiaky zapekané s rybou
Zemiaky zapekané s rybou

Jansenove pokušenie s talianskym nádychom

siuuu - fotkasiuuu, 28. mája 2019
Jansenove pokušenie s talianskym nádychom
Foto: siuuu

Toto je rokmi overený recept. Myslím, že originál pochádza zo škandinávskej kuchyne. Kedysi som ho robievala a potom som naň akosi zabudla. Spomenula som Zobraziť celý popisToto je rokmi overený recept. Myslím, že originál pochádza zo škandinávskej kuchyne. Kedysi som ho robievala a potom som naň akosi zabudla. Spomenula som si naň, keď som mala v chladničke údenú rybu a chcela som ju zužitkovať. Pôvodný recept som doplnila a upravila - severskú kuchyňu som doplnila o niektoré suroviny stredomorskej kuchyne a musím povedať, že receptu to len a len prospelo. Takže ak ste milovníci rýb, tak smelo do toho.

4
porcie
15 minút
príprava
15-30 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
3-4 ks (vykostené filety)
3 ks
20 g
90 g
70 g (alebo Niva)
400 ml (alebo na šľahanie)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti čerstvý
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme, osušíme a pokrájame na čo najtenšie plátky (ja používam V-krájač). Šalotku očistíme a pokrájame na rovnako tenké kolieska (alebo iné tvary). Parmezán nastrúhame na jemno.

  2. 2

    Zapekaciu misu alebo pekáč vymažeme maslom. Na dno rozložíme polovicu zemiakov tak, aby sa jednotlivé plátky prekrývali. Na zemiaky dáme šalotku, údenú rybu roztrhanú na kúsky (bez kože), polovicu parmezánu, bylinky, soľ, korenie, položíme druhú vrstvu zemiakov, posypeme zvyšným parmezánom, rovnomerne rozložíme kúsky gorgonzoly. Vrstiev samozrejme môžete urobiť aj viac.

  3. 3

    Pečieme v rúre zohriatej na 190 °C asi 15-30 minút podľa hrúbky zemiakov a počtu vrstiev. Po tomto čase by mali byť zemiaky už takmer úplne mäkké a navrchu by mali začať chytať farbu (vyskúšame ihlou či vidličkou, ak sú veľmi tvrdé pečieme ešte pár minút navyše). Pokiaľ sa zemiaky pečú, smotanu ochutíme čiernym korením a muškátovým orieškom a zmes nalejeme na zemiaky a zapekáme ešte 10 minút. Po vybratí z rúry necháme aspoň 5 minút odstáť a podávame.

  4. 4

    Nevýhodou tohto jedla je, že v teplom stave sa nedá vkusne preložiť na tanier

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia