Jahodový rez nepečený (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Mám rada zákusky tohto typu najmä v lete, bola sviatočná príležitosť, tak som ho pripravila pre hostí. Hoci som ho trošku upravila oproti pôvodnému receptu.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Ručným ponorným mixérom si pripravíme z jahôd, cukru a citrónovej šťavy pyré, do ktorého vmiešame jogurt. Do zmesi zamiešame želatínový stužovač, pripravený dľa návodu. Vyšľaháme smotanu, ktorú nakoniec zľahka pridáme do jogurtovej zmesi.
- Hranatú formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinárskou fóliou tak, aby nám kraje prevyšovali na prekrytie. Pripravíme si piškóty, ktoré si rozmeriame, mne vyšli 2 rady celých a 1 rad polovičiek /na dĺžku formy/ a 3 rady na výšku. Taktiež si uvaríme silnú kávu-nesku,osladíme podľa chuti, pridáme rum a vychladíme.
- Na dno nalejeme cca 2 cm krému, potom uložíme 1 rad piškót, ktoré predtým jemne namočíme v káve. Potom krém, ďalej vrstvu jahôd nakrájaných na hrubšie plátky,krém, piškóty a pokračujeme do minutia krému. Končíme vrstvou piškót, ktoré už NENAMOČÍME v káve. Musia byť suché, lebo rez pred servírovaním vyklopíme, vrch príde naspodok a nechceme to mať rozmáčané. Vrch rezu prekryjeme zvyšnou fóliou a uložíme do chladničky. Ja som ho robila deň vopred,aby dobre stuhol.
- Dokončenie: pred podávaním rez preklopíme na tácku, ktorá nám veľkosťou zhruba kopíruje rozmer formy a odstránime fóliu. Posypeme drvenými kešu orieškami alebo pistáciami a dozdobíme polkami čerstvých jahôd.
RADA navyše: tento rez môžeme robiť podľa sezóny aj s iným ovocím napr. černice, čučoriedky, broskyne, ale vždy podľa druhu ovocia použijeme príslušný ovocný jogurt. Mne najviac chutí jahodový rez.
- No a podávame, môžeme prilepšiť aj jahodovým dipom. Dobrú chuť! Takto vyzerá v reze.