Jahodový rez nepečený (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Mám rada zákusky tohto typu najmä v lete, bola sviatočná príležitosť, tak som ho pripravila pre hostí. Hoci som ho trošku upravila oproti pôvodnému receptu.

8-10
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ručným ponorným mixérom si pripravíme z jahôd, cukru a citrónovej šťavy pyré, do ktorého vmiešame jogurt. Do zmesi zamiešame želatínový stužovač, pripravený dľa návodu. Vyšľaháme smotanu, ktorú nakoniec zľahka pridáme do jogurtovej zmesi.
  2. Hranatú formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinárskou fóliou tak, aby nám kraje prevyšovali na prekrytie. Pripravíme si piškóty, ktoré si rozmeriame, mne vyšli 2 rady celých a 1 rad polovičiek /na dĺžku formy/ a 3 rady na výšku. Taktiež si uvaríme silnú kávu-nesku,osladíme podľa chuti, pridáme rum a vychladíme.
  3. Na dno nalejeme cca 2 cm krému, potom uložíme 1 rad piškót, ktoré predtým jemne namočíme v káve. Potom krém, ďalej vrstvu jahôd nakrájaných na hrubšie plátky,krém, piškóty a pokračujeme do minutia krému. Končíme vrstvou piškót, ktoré už NENAMOČÍME v káve. Musia byť suché, lebo rez pred servírovaním vyklopíme, vrch príde naspodok a nechceme to mať rozmáčané. Vrch rezu prekryjeme zvyšnou fóliou a uložíme do chladničky. Ja som ho robila deň vopred,aby dobre stuhol.
  4. Dokončenie: pred podávaním rez preklopíme na tácku, ktorá nám veľkosťou zhruba kopíruje rozmer formy a odstránime fóliu. Posypeme drvenými kešu orieškami alebo pistáciami a dozdobíme polkami čerstvých jahôd. RADA navyše: tento rez môžeme robiť podľa sezóny aj s iným ovocím napr. černice, čučoriedky, broskyne, ale vždy podľa druhu ovocia použijeme príslušný ovocný jogurt. Mne najviac chutí jahodový rez.
  5. No a podávame, môžeme prilepšiť aj jahodovým dipom. Dobrú chuť! Takto vyzerá v reze.