Jahodový koláč

Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup)

Autor receptu: mitzy

Rýchly koláčik s čerstvým sezónnym ovocím ;)

8
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Jahody umyjeme a pokrájane na štvrťky. Ja som mlieko použila sójové, takže som si zarobila 125 ml vlažnej vody s 1 a 1/2 PL sušeného prášku. Čo sa týka kryštálového cukru v tomto recepte: v pôvodnom recepte bolo písaných 150g. 100 g je dosť, koláčik je sladký a pre tých, ktorý nemajú radi presladené by som kľudne odporučila dať i menej ako 100 gramov, alebo použiť cukor trstinový.
  2. Múku, kryštálový cukor a maslo vymiešame v mise ručne, až vznikne sypká hmota. Z nej odoberieme 100-150 g. Odložíme ju na posýpku koláča. (Kto má rád menej zasypaný koláč, postačí mu 100 g posýpky.) Zvyšok hmoty, ktorý nám ostal v mise použijeme na cesto: pridáme kypriaci prášok, vanilínový cukor, vlažné mlieko a 2 PL strúhaného kokosu. Vymiešame cesto.
  3. Odobratá časť na posýpku na foto:
  4. Tortovú formu s priemerom 24 - 26 cm vymastíme maslom a vysypeme detskou krupicou alebo hrubou múkou a vložíme do nej cesto. Vareškou cesto uhladíme a poukladáme naň pokrájané jahody. (Forma nemôže byť väčšia ako 26 cm.)
  5. Jahody ešte poprášime strúhaným kokosom. Tu by som chcela doplniť, že pomedzi jahody by sa hodili aj ríbezle alebo maliny, až v lete budú v plnej sezóne.)
  6. Na panvičke popražíme 100 g hmoty, ktorú sme predtým odobrali na tanierik. (Ja som pridala ešte 10 g masla.) Vznikne posýpka na koláč. Kým ju pražíme na miernom ohni, zapneme rúru na 180 stupňov. Posýpku necháme vychladnúť a koláč ňou posypeme, keď ju už vieme vychladenú, no stále teplú chytiť do ruky. Potom formu s koláčom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút. Dopečenie skontrolujeme špajlou.
  7. Koláčik necháme vo forme vychladnúť.
  8. Vrch môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.
  9. Koláčik s posýpkou je jemný a krehký. Patrí k tým suchším koláčikom. K čaju, či ku kávičke... Keď miesto masla použijete Heru alebo Alsan bio a použijete rastlinné mlieko, je vhodný aj pre vegánov. Prajem dobrú chuť! ;)