Jahodový koláč
Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup)
Autor receptu: mitzy
Rýchly koláčik s čerstvým
sezónnym ovocím ;)
8 porcií |
30 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny. Jahody umyjeme a pokrájane na štvrťky. Ja som mlieko použila sójové, takže som si zarobila 125 ml vlažnej vody s 1 a 1/2 PL sušeného prášku. Čo sa týka kryštálového cukru v tomto recepte: v pôvodnom recepte bolo písaných 150g. 100 g je dosť, koláčik je sladký a pre tých, ktorý nemajú radi presladené by som kľudne odporučila dať i menej ako 100 gramov, alebo použiť cukor trstinový.
- Múku, kryštálový cukor a maslo vymiešame v mise ručne, až vznikne sypká hmota. Z nej odoberieme 100-150 g. Odložíme ju na posýpku koláča. (Kto má rád menej zasypaný koláč, postačí mu 100 g posýpky.) Zvyšok hmoty, ktorý nám ostal v mise použijeme na cesto: pridáme kypriaci prášok, vanilínový cukor, vlažné mlieko a 2 PL strúhaného kokosu. Vymiešame cesto.
- Odobratá časť na posýpku na foto:
- Tortovú formu s priemerom 24 - 26 cm vymastíme maslom a vysypeme detskou krupicou alebo hrubou múkou a vložíme do nej cesto. Vareškou cesto uhladíme a poukladáme naň pokrájané jahody. (Forma nemôže byť väčšia ako 26 cm.)
- Jahody ešte poprášime strúhaným kokosom. Tu by som chcela doplniť, že pomedzi jahody by sa hodili aj ríbezle alebo maliny, až v lete budú v plnej sezóne.)
- Na panvičke popražíme 100 g hmoty, ktorú sme predtým odobrali na tanierik. (Ja som pridala ešte 10 g masla.) Vznikne posýpka na koláč. Kým ju pražíme na miernom ohni, zapneme rúru na 180 stupňov. Posýpku necháme vychladnúť a koláč ňou posypeme, keď ju už vieme vychladenú, no stále teplú chytiť do ruky. Potom formu s koláčom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút. Dopečenie skontrolujeme špajlou.
- Koláčik necháme vo forme vychladnúť.
- Vrch môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.
- Koláčik s posýpkou je jemný a krehký. Patrí k tým suchším koláčikom. K čaju, či ku kávičke... Keď miesto masla použijete Heru alebo Alsan bio a použijete rastlinné mlieko, je vhodný aj pre vegánov. Prajem dobrú chuť! ;)