Jahodový zákusok
Jahodový dierkovaný zákusok so salkovým krémom a želé
Autor receptu: helena10
Korpus je hrnčekový, krém zo Salka a čerstvé jahody v jahodovom želé.
Postup
- Na cesto si v miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, štipku soli, cukor, kakao, prášok do pečiva. Pridám k nim olej, vodu, vajcia, nastrúhané ošúpané jablká aj so šťavou z citróna a mixérom vymiešam cesto. (Ošúpané naše minuloročné posledné jablká nastrúham, zalejem šťavou z polovice citróna nechám stáť.)
- Cesto nalejem na plech 20 x 35 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem vo 25-30 minút vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrolujem. Upečený korpus nechávam trochu vychladnúť.
- Všetky suroviny na krém okrem masla zmiešam v kastróle a na miernom ohni uvarím krém hustotou podobný pudingu. Nakoniec do uvareného krému zamiešam maslo.
- Do upečenej piškóty urobím dierky pomocou drevenej rúčky na vareche a navrch piškóty nalejem horúci krém. Nechám vychladnúť a stuhnúť.
- Čerstvé jahody umyjem, očistím a nakrájam na polovice. Naukladám ich na vychladnutý krém. Nakrájané jahody zalievam uvareným teplým (nie horúcim) želé. Odložiť treba do chladničky, aby želé stuhlo. Najlepšie na celú noc. Tentokrát to u nás nebolo možné, takže sa koláč chladil iba niekoľko hodín...
- Jahodové želé som uvarila zmiešaním sirupu, vody, tortového želé podľa návodu na prípravu. Cukor som už nedávala, lebo sirup je dostatočne sladký.