Jahodový zákusok

Jahodový dierkovaný zákusok so salkovým krémom a želé

Autor receptu: helena10

Korpus je hrnčekový, krém zo Salka a čerstvé jahody v jahodovom želé.

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si v miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, štipku soli, cukor, kakao, prášok do pečiva. Pridám k nim olej, vodu, vajcia, nastrúhané ošúpané jablká aj so šťavou z citróna a mixérom vymiešam cesto. (Ošúpané naše minuloročné posledné jablká nastrúham, zalejem šťavou z polovice citróna nechám stáť.)
  2. Cesto nalejem na plech 20 x 35 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem vo 25-30 minút vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrolujem. Upečený korpus nechávam trochu vychladnúť.
  3. Všetky suroviny na krém okrem masla zmiešam v kastróle a na miernom ohni uvarím krém hustotou podobný pudingu. Nakoniec do uvareného krému zamiešam maslo.
  4. Do upečenej piškóty urobím dierky pomocou drevenej rúčky na vareche a navrch piškóty nalejem horúci krém. Nechám vychladnúť a stuhnúť.
  5. Čerstvé jahody umyjem, očistím a nakrájam na polovice. Naukladám ich na vychladnutý krém. Nakrájané jahody zalievam uvareným teplým (nie horúcim) želé. Odložiť treba do chladničky, aby želé stuhlo. Najlepšie na celú noc. Tentokrát to u nás nebolo možné, takže sa koláč chladil iba niekoľko hodín...
  6. Jahodové želé som uvarila zmiešaním sirupu, vody, tortového želé podľa návodu na prípravu. Cukor som už nedávala, lebo sirup je dostatočne sladký.