Jahodovo-karamelový dezert s mascarpone, vaječným likérom a praženými lieskovcami (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Keďže my máme Valentína priebežne počas celého roka, darčeky si nekupujeme. Viem, že manžela poteší vždy niečo z mojej kuchyne, tak pre tento "sladký" deň som pripravila tento dezert.
Samozrejme - ako inak - s láskou :)
20 minút príprava |
15/5 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny:
- Z múky, masla, cukru, žĺtka a mletých lieskovcov si vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky na cca 15 min. Cesto je krehké, a studené sa ľahšie vyvaľká.
- Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na trochu väčší priemer, ako je forma na pečenie. Ideálna je nízka forma s vlnkovým okrajom.
Moje ešte nevyvaľkané cesto vyzeralo takto:
- Okraje cesta zarovnáme, spodok poprepichujeme vidličkou a nasypeme fazuľu.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 st.C na 15-20 min. , potom fazuľu vyberieme a necháme ešte dopiecť kým cesto nemá zlatú farbu.
- Mascarpone vymiešame s trochou cukru, vaječným likérom a vyšľahanou šľahačkou.
- Pridáme pokrájané jahody.
- Karamelky si v hrnci rozpustíme s trochou zvyšnej sladkej smotany.
- Rozpustené:
- Opražíme lieskovce.
- Lieksovce rozmixujeme nie na jemno.
Do vychladnutého korpusu nanesieme mascarpone s jahodami,posypeme orechami, polejeme vaječným likérom a pokvapkáme karamelom.
Dobrú chuť:)