Jahodovo-karamelový dezert s mascarpone, vaječným likérom a praženými lieskovcami (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Keďže my máme Valentína priebežne počas celého roka, darčeky si nekupujeme. Viem, že manžela poteší vždy niečo z mojej kuchyne, tak pre tento "sladký" deň som pripravila tento dezert. Samozrejme - ako inak - s láskou :)

20 minút
príprava
15/5 minút
na 190 °C

Postup

  1. Suroviny:
  2. Z múky, masla, cukru, žĺtka a mletých lieskovcov si vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky na cca 15 min. Cesto je krehké, a studené sa ľahšie vyvaľká.
  3. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na trochu väčší priemer, ako je forma na pečenie. Ideálna je nízka forma s vlnkovým okrajom. Moje ešte nevyvaľkané cesto vyzeralo takto:
  4. Okraje cesta zarovnáme, spodok poprepichujeme vidličkou a nasypeme fazuľu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 st.C na 15-20 min. , potom fazuľu vyberieme a necháme ešte dopiecť kým cesto nemá zlatú farbu.
  5. Mascarpone vymiešame s trochou cukru, vaječným likérom a vyšľahanou šľahačkou.
  6. Pridáme pokrájané jahody.
  7. Karamelky si v hrnci rozpustíme s trochou zvyšnej sladkej smotany.
  8. Rozpustené:
  9. Opražíme lieskovce.
  10. Lieksovce rozmixujeme nie na jemno. Do vychladnutého korpusu nanesieme mascarpone s jahodami,posypeme orechami, polejeme vaječným likérom a pokvapkáme karamelom. Dobrú chuť:)