Jahodovo - čokoládovo - orieškové pralinky (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Najprv si pripravíme suroviny na orieškový základ.
- Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 180 - 200 °C ich nasucho opražíme.
- Lieskovce necháme mierne vychladnúť, preložíme na utierku a zabalíme do batôžka.
- V batôžku oriešky vyšúchame aby sme sa zbavili šupky.
- Cukor dáme do hrnca a na miernom ohni ho necháme karamelizovať. Hneď prihodíme lieskovce a za stáleho miešania dokončíme karamel.
- Lieskovce obalené karamelom vylejeme na podložku prikrytú papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
- Karamelové lieskovce dáme do mixéra. Mixujeme na hladký krém (môjmu mixéru to trvá až cca 20 minút). Rozmixované lieskovce môžeme ešte prepasírovať cez husté sito.
- Všetok orieškový základ v tomto recepte nepoužijeme, ale robiť menšie množstvo neodporúčam - s malým množstvom to v mixéry ide horšie. Zvyšný základ skladujem v chladničke.
- Mliečnu čokoládu nasekáme na malé kocky
- a zalejeme horúcou smotanou. Vymiešame hladký krém.
- Pridáme orieškový základ.
- A opäť dôkladne rozmiešame.
- Jahodové pyré (ja som použila mrazené) na malom ohni varíme cca 5-10 minút, kým sa prebytočná voda neodparí - vznikne hustý krém. Na záver pridáme med, prehrejeme a odstavíme ( med pridávať nemusíme, čokoládový krém je dosť sladký ).
- Pripravíme si pralinkové formičky s horkou čokoládou. Viac bod č.6 v recepte http://varecha.pravda.sk/recepty/pralinky-s-brandy-marcipanom-a-bielou-cokolado/20475-recept.html . Do formičiek rozdelíme jahodové pyré.
- Zalejeme čokoládovo - orieškovým krémom a odložíme do chladničky.
- Po 10tich minútach pralinky uzavrieme horkou čokoládou a necháme úplne stuhnúť.
- Ja som pralinky ešte ozdobila jahodovou polevou.