Kysnuté koláče

Jahodové venčeky

Autor receptu: imaginarium

Mikulášske venčeky s jahôdkami pre mojich najdrahších. S takými čerstvými jahodami, aké sa len dajú v zime zohnať. Už sa teším, keď ich upečiem v lete :)

20
porcií
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny, vytiahneme maslo, aby zmäklo a jahody, ak sú zmrznuté. Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť. Pridáme ho ku zvyšným surovinám na cesto a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť asi 60 minút.
  2. Kým nám kysne cesto, pripravíme si krém. Rozmixujeme jahody a uvaríme so Zlatým klasom a jedným vanilkovým cukrom na hustý puding. Ja som mala mrazené domáce jahody a jedna zmrzlinová miska bolo presne 500 ml rozmixovanej hmoty. Môžete pridať viac cukru, podľa toho, aké sladké jahôdky máte.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 častí (alebo menej, ak chcete mať väčšie venčeky). Každý kúsok cesta rozšúlame na dlhý šúlok (asi 40 - 45 cm) a zapletieme do tvaru venčeka. Najprv spravíme očko - to bude v podstate veľkosť budúceho venčeka. Potom zoberieme jednu nožičku a obtočíme ju okolo očka. To isté spravíme aj s druhou nožičkou a obe pevne spojíme. Venčeky poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžete pridať lyžicu mlieka, aby sa ešte krajšie leskli) a upečieme do zlatista (10 minút na 200 °C).
  4. Maslo vyšľaháme s tromi lyžicami práškového cukru (50 g) do peny. Jahodový puding prešľaháme mixérom a pekne to spolu vymiešame do úžasného krému.
  5. Krém si dáme do sáčku so zdobítkom. Kto nemá doma pomocníka, tak si môže dať sáčok do vysokého pohára a tak si ho jednoducho naplniť. Venčeky rozrežeme a naplníme.
  6. A máme hotovo :)