Jahodový zákusok

Jahodové pokušenie z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Konečne teplo, ovocie dozrieva a ja sa veľmi teším keď môžem upiecť niečo dobré pre mojich doma. Z prvej úrody jahôd takáto dobrota, ktorá poteší aj tých najnáročnejších.

18-20
porcií
70 minút
príprava
15+15 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Vodu, mlieko, maslo, štipku soli a cukor dáme do hrnca, privedieme do varu, stiahneme plameň a varechou vmiešame preosiatu múku. Miešame na miernom plameni pokiaľ sa cesto neodlepuje od hrnca. Potom cesto preložíme do mixéra prešľaháme, nech nám trocha vychladne a nakoniec do cesta vmiešame postupne po jednom vajíčka. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  2. Väčší plech ( 31x41cm) dobre vymastíme a nastriekame asi10 cm dlhé pásiky cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút, potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pri pootvorených dvierkach pečieme ďalších 15 minút do zlatista.
  3. Po vychladnutí upečené prekrojíme. Vrchné časti namáčame do rozpustenej čokoládovej polevy, necháme stuhnúť.
  4. Smotanu s mascarpone vyšľaháme do polotuha, pridáme vychladnutú rozpustenú bielu čokoládu, môžeme pridať zopár jahôd pretlačených vidličkou a došľaháme do tuha. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  5. Krémom naplníme spodné časti prekrojených koláčikov a rozložíme prekrojene alebo menšie jahody. Zakryjeme vrchnou časťou koláčikov namočených v poleve. Dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Takže z týchto jahôd veľká dobrota. Krásny dník všetkým.