Jahodový zákusok

Jahodové kocky

Autor receptu: redakcia

35
porcií
45 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do hustej svetlej peny.
  2. V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili. Za stáleho miešania pridávame olej.
  3. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a zľahka zamiešame do vaječného základu tak, aby cesto zostalo nadýchané. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, špachtľou alebo dlhým nožom uhladíme. Keď papier na pečenie potrieme olejom, ľahšie sa bude oddeľovať od upečeného cesta.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 – 15 minút. Keď je cesto na pohľad zvrchu upečené, vyberieme ho z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  5. Medzitým pripravíme smotanovú plnku. Do misy nalejeme trvanlivú smotanu na šľahanie a dotuha vyšľaháme. V druhej miske zľahka premiešame kyslú smotanu s vanilkovým cukrom. Do tejto hmoty preložíme vyšľahanú šľahačku a jemne premiešame, aby sa obe hmoty spojili do hladkého krému.
  6. Vrch upečeného plátu pred plnením zrežeme tak, aby sme odstránili kôrku.
  7. Vychladnutý upečený plát uložíme do plechu s vysokým okrajom. Na plát nanesieme smotanovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celej ploche.
  8. Na vrch smotanovej hmoty natrieme tenkú vrstvu jahodovej marmelády alebo uložíme natenko nakrájané plátky čerstvých jahôd.
  9. Na želatínovú polevu nalejeme do hrnca 1 l vody, pridáme cukor, jahodový sirup (kvôli farbe) a premiešame. Zvlášť do misky nasypeme krémový prášok a z hrnca odlejeme asi 300 ml tekutiny, vymiešame dohladka. Tekutinu v hrnci necháme zovrieť a do vriacej za stáleho miešania prilejeme rozmiešaný krémový prášok. Zmes necháme zovrieť a odstavíme ju asi na 5 minút, aby trochu vychladla. Primiešame marmeládu. Ešte teplú želatínovú polevu nalejeme na povrch pripraveného zákusku a rovnomerne rozotrieme.
  10. Zákusok dáme na 5 hodín schladiť do chladničky.
  11. Nakrájame na kocky nožom namočeným v horúcej vode. Dozdobíme kúskami jahôd a vyšľahanou šľahačkou, ktorou sme naplnili cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.