Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Na nadchadzajucu jahodovu sezonu je tato skvela torticka ako stvorena. Vdaka zanu Janke z blogu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z- bielej.html. Ja som si jej zakusok pretvorila do torticky a kedze sa jedna o skvelu zalezitost, tak vam ju ponukam.

12
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a tuha.
  2. Pridame zltka, zaslahame metlickou na najnizssich obratkach. Pridame vodu, zaslahame. Potom olej, zaslahame.
  3. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Uz miesame iba rucne, varechou.
  4. Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 min. Vyberieme a nechame vychladnut.
  5. Po vychladnuti stiahneme z korpusu papier, natreme ho tenkou vrstvou jahodoveho dzemu a vratime spat do tortovej formy.
  6. Upevnime odopinatelny okraj formy. Na piskotu natretu dzemom poukladame na polovicu prekrojene jahody. Bok formy potrieme prstom tenkou vrstvou oleja a oblozime okraj jahodami prekrojenym na polovice (nastojato).
  7. Slahacku vyslahame a odlozime do chladnicky.
  8. Zelatinu namocime do vody a nechame postat, kym napucnie. Asi 10 minut.
  9. Cokoladu roztopime nad parou vo vacsej miske. Opatrne! Biela cokolada ma tendenciu zrazat sa:(. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala z pary, dobre rozmiesala a vratila spat na paru a opat som opakovala postup asi trikrat, kym nebola cokolada rozpustena a pekna hladka. Miska sa nesmie dotykat vody, ale to plati vseobecne pre rozpustanie cokolady. Medzitym si zohrejeme zelatinu. Pozor! Nevarit! Zelatinu zaslahame do rozpustenej cokolady, pridame smotanu a nakoniec vyslahanu slahacku. Pracujeme rychlo, zmes skoro tuhne. Vsetko bolo OK, az na moju zelatinu. Dala som jej dvadsat gramov, ale bolo to vela. Mozno by stacilo aj 10 g, ale tych 15 g, ktore uvadzam v recepte je zarucene dost. Zmes mi velmi rychlo mi tuhla a preto aj ten vrch nie je taky pekny , rovny.
  10. Nakoniec zalejeme pripravene jahody. odlozime do chladnicky stuhnut. Cca 3 hodiny.
  11. Lubovolne ozdobime
  12. v reze
  13. Prajem prijemny chutovy zazitok!