Jahodová torta s penou z bielej čokolády fotorecept

adkas - fotkaadkas, 29. apríla 2012
Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept)
Foto: adkas

Na nadchadzajucu jahodovu sezonu je tato skvela torticka ako stvorena. Vdaka zanu Janke z blogu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z- bielej.html. Ja som si jej zakusok pretvorila do torticky Zobraziť celý popisNa nadchadzajucu jahodovu sezonu je tato skvela torticka ako stvorena. Vdaka zanu Janke z blogu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z- bielej.html. Ja som si jej zakusok pretvorila do torticky a kedze sa jedna o skvelu zalezitost, tak vam ju ponukam.

12
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

na korpus:
2 ks
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
1 KL
1 PL (preosiate)
na bielu penu:
200 g
300 ml (alebo pochutkova smotana)
280 ml
15 g
150 ml chladná
okrem toho:
700 g cerstve
2 PL




Postup

  1. 1

    bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a tuha.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame zltka, zaslahame metlickou na najnizssich obratkach. Pridame vodu, zaslahame. Potom olej, zaslahame.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Uz miesame iba rucne, varechou.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 min. Vyberieme a nechame vychladnut.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnuti stiahneme z korpusu papier, natreme ho tenkou vrstvou jahodoveho dzemu a vratime spat do tortovej formy.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upevnime odopinatelny okraj formy. Na piskotu natretu dzemom poukladame na polovicu prekrojene jahody. Bok formy potrieme prstom tenkou vrstvou oleja a oblozime okraj jahodami prekrojenym na polovice (nastojato).

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Slahacku vyslahame a odlozime do chladnicky.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zelatinu namocime do vody a nechame postat, kym napucnie. Asi 10 minut.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cokoladu roztopime nad parou vo vacsej miske. Opatrne! Biela cokolada ma tendenciu zrazat sa:(. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala z pary, dobre rozmiesala a vratila spat na paru a opat som opakovala postup asi trikrat, kym nebola cokolada rozpustena a pekna hladka. Miska sa nesmie dotykat vody, ale to plati vseobecne pre rozpustanie cokolady. Medzitym si zohrejeme zelatinu. Pozor! Nevarit! Zelatinu zaslahame do rozpustenej cokolady, pridame smotanu a nakoniec vyslahanu slahacku. Pracujeme rychlo, zmes skoro tuhne. Vsetko bolo OK, az na moju zelatinu. Dala som jej dvadsat gramov, ale bolo to vela. Mozno by stacilo aj 10 g, ale tych 15 g, ktore uvadzam v recepte je zarucene dost. Zmes mi velmi rychlo mi tuhla a preto aj ten vrch nie je taky pekny , rovny.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec zalejeme pripravene jahody. odlozime do chladnicky stuhnut. Cca 3 hodiny.

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lubovolne ozdobime

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v reze

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prajem prijemny chutovy zazitok!

    Jahodová torta s penou z bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

dadka2912
už sa teším,že ju urobím,len nech už budú domáce sladučké jahôdky..:-)
babav
Jednecny, recept...krasna torta !Ukladam si ho a urcite casto pouzijem;-) .
tatranka
Krásne sa ti vydarila.Tá obrazová mozaika jahôd,je veľmi pekná.Ono je veľmi dôležité ako zákusok vyzerá.Tlieskam.

adkas
dakujem pekne vsetkym, ste tu take mile dievcence. @dadka2912 urcite z domacich jahodok to bude absolutne spicove. Videla som aj z kompotovanych a veru nie je to ono:)
cistinka
Už som ju obdivovala Adi u teba, ale tu si ju ukladám...a možno aj vyskúšam :-)
martamm
Kráááásna, pritom jednoduchá tortička, ukladám, spravím hneď z prvých jahôd....
myalab
kraaaasna a chutnaaaa, prave vcera som robila podobnu s jemnym tvarohom, pochutkovou smotanou, slahackovou smotanou a bielou cokoladou
medovnicek
kráááááááááásna tortička, obdivovala som ju už na tvojom blogu, ja som od Janky skúšala Banánový zákusok s čokoládovou penou a bola som veľmi spokojná
cica2
musela som ešte raz nakuknúť, neviem sa vynadívať na tak nádhernú tortu a tie jahody, velmi pekne to ukáže :-)))
palokuchki
Velmi som rada, ze si pridala tento recept. Uz som pokukovala po tejto torte, ked som ju videla na tvojej uvodnej fotke.
domci4
júúj moja oblubená :) chcem ju skúsiť ale nie so želatinou ale stužovačom :)
orchidea
úžasná torta, krásne nafotená aj postup....len zahryznúť...:)
cupcake
Narobila si mi poriadne chute. Vyzera vyborne, urobim na sobotu. Len tie teraz kupovane jahody nemaju este taku dobru chut. Nuz ale co, vyskusam, manzel zje aj tak vsetko.
barborkadt
akurat dnes robim pre dcerku k jej zajtrajsim tretim narodkam, tak dufam ze sa vydari, hlavne tej zelatiny sa obavam, drzte mi palce :)
myalab
no celkom sa nestotoznujem s technologickym postupom v tejto recepture na krem pretoze, ked pridas zelatinu do cokolady rychle stuhne a urobia sa ti hrcky, ktore vidiet na povrchu tejto inak krasnej torticky, zelatinu by som najskor pridala do pochutkovej smotany, jogurtu, jemneho tvarohu a pod az potom rozpustenu cokoladu... neber to ako kritiku skor chcem pomoct tym varechackam, ktore nemaju dostatok skusenosti so zelatinou...
gionima
no v nedelu som vyskusala a bola uplne super porozdavala som aj rodine a pacila sa kazdemu :) Cokoladu som rozpustila podla tvojej rady a ja mam len zelatinu na tortu co treba varit pridala som taku a mne sa vobec nic nezrazalo nastastie :) mnam,mnam
yanah
zákusky a torty s podobnými čokoládovo-želatinovými penami robievam často a preto odporúčam dodržať postup uvedený hore v recepte ... @adkas to napísala a nafotila maximálne zrozumiteľne a detailne ...
... postup, ktorý uvádza @myalab nepoužívam ...
januska85
mnamkaaa....prave sme si ju dali k nedelnej kavicke a vyzera to tak, ze to bude hit pocas jahodovej sezony :)
evina1112
dortík vypadá velice jedle, jen nevím co je to:creme fraichr, mohu dostat odpověď??? Děkuji
adkas
@evina1112 v recepte je uvdene 300 ml pochutkovej (kyslej) smotany alebo creme fraiche. Je to vlastne obdoba kyslej smotany ibaze je kremovejsia, lahodnejsia. Kupujem to v Anglicku namiesto klasickej kyslej smotany.
mirkaja
tak včera mala tortička premiéru. Podľa opisu mal krém veľmi rýchlo tuhnúť, čo ten môj nerobill, tak som do neho pridala ešte trošku stužovača. Vtedy bol chuťovo výborný, ale keď som ho po pár hodinách vybrala z chladničky, tak ma trochu sklamal. Je naozaj riadne tuhý - nie som si istá, či je to tým stužovačom, ale nabudúce by som ho určite už nedala a rozhodne by som ubrala aj zo želatíny (dala som tých 15), chutí mi v podstate len za želatínou a bielu čokoládu tam vôbec necítim. Takže len rada odomňa - menej želatíny....môj manžel bol ale veľmi nadšený, tak som možno len ja veľmi kritická :)
arriska
zajtra upeciem ale dam iba stuzovac ... zelatinu neznasam tak snad to bude dost tuhe :D
arriska
Torticka je NR 1. :) mnaaaaaaam ja som trosku inak spravila krem a je genialny :) takze : 250 ml Tvarohu jemneho som vyslahala mixerom s 200 ml kyslou smotano (roztopila som 2 biele cokolady -ktore som primixovala ) Nakoniec som 250 ml slahacky vyslahala s celym stuzovacom na slahacku a jemne som ju pridala k tej hmote z tvarohu ,kyslej smotany a b.cokolady :) DIEVCATA JE TO MNAMKA A KRASNE DRZI TVAR !
lunaticcia
tortu som robila dva krat (kedze mala byt na oslavu narodenin tak aby som ju mala odskusanu) no ani raz sa mi nepodarila uplne podla mojich predstav. Vzdy som dala cesto z dvojitej davky, az to bolo tak primerane k mnozstvu kremu podla mna. Prvy krat krem tuhol prilis rychlo takze vrch torty nebol uplne hladky. Na moj vkus bol krem prilis smotanovy pricom biela cokolada tam nebola vobec citit.
Na druhy krat som sa rozhodla radikalne ubrat zo smotany a namiesto nej pridat cokolady a slahacky. Je mozne ze to sposobilo tu katastrofu co nasledovala. Ked som zahriatu zelatinu (pouzivala som platkovu) 10g pridala do rozpustenej cokolady v tom momente to zacalo neuveritelne tuhnut, nedalo sa ani miesat. Tak som to nad parou skusila este rozpustit, pomohlo az ked som do zmesi pridala trochu smotany. Nasledne vsak krem zmenil konzistenciu na vodovu a netuhol. Musela som pridat dalsiu platkovu co nestacilo a tak este aj praskovu zelatinu. Az potom krem zacal tuhnut a mohla som ho vyliat na tortu.
Po zatuhnuti bol potom krem prilis zelatinovy a iba malo chutil po cokolade. Mozno som az prilis narocna, kedze ostatnym chutil. Takze aj napriek asi mojmu zlemu postupu, i ked neviem kde bola ta zasadna chyba, zozal recept uspech :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia