Jahodový dezert
Jahodový dezert

Jahodová guľa v čokoláde na kakaovom crumble

Ján Lazarák
šéfkuchár hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 2. júla 2019
Jahodová guľa v čokoláde na kakaovom crumble
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Jahodové gule:
100 g čerstvé
125 ml
60 g
1 plátok
Kakaové crumble:
35 g
50 g
90 g
75 g
Jahodový gél:
100 g čerstvé
50 g
50 ml
0,5 g
Snehové pusinky:
1 ks
15 g
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Jahodové gule: Vyšľaháme smotanu, pridáme práškový cukor a rozmixované jahody a nakoniec želatínu. Touto penou plníme silikónové pologule, ktoré necháme zamraziť. Po zamrazení ich vyklopíme, spojíme 2 polovice do jednej gule a túto guľu namáčame v roztopenej čokoláde, ktorá by mala mať teplotu 40 – 43 °C. Gule skladujeme v chladničke.

  2. 2

    Kakaové crumble: Suroviny vymiešame na pevnú hmotu, ktorú necháme v chlade stuhnúť. Potom nastrúhame na papier a pečieme pri 180 °C 7 minút. Po upečení necháme vychladnúť a zľahka vymixujeme.

  3. 3

    Jahodový gél: Jahody zvaríme s cukrom a džúsom, pridáme agar agar, necháme stuhnúť a podľa potreby rozmixujeme ponorným mixérom.

  4. 4

    Snehové pusinky: Bielky s kvapkami citrónovej šťavy miešame za postupného prisypávania práškového cukru do hustej krémovej hmoty. Hmotu preložíme do cukrárenského vrecúška na silikónový plát nanášame pusinky. Sušíme pri teplote 55 °C asi 1 hodinu 30 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia