Jahodová bublanina

marienka44 - fotkamarienka44, 8. júna 2016

Teraz nastalo obdobie ovocných koláčov. Zrejú jahody, čerešne...

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks domáce
150 g jemný
200 g
100 ml
100 ml vlažná
0,5 bal
na špičku noža
 štipka
1 KL




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Najprv vyšľaháme tvrdý sneh z bielkov za prídavku trochu soli a 1 KL citrónovej šťavy. Počas šľahania pridáme asi 1 PL z odváženého cukru.

  2. 2

    Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru a postupne pridáme olej a vodu. Múku zmiešame s kypridlami a pridáme k žĺtkovej mase striedavo so snehom.

  3. 3

    Cesto vylejeme na plech. Ja som mala teflónový o rozmere 20 x 30 cm. Úhľadne poukladáme jahody, väčšie kusy môžeme prekrojiť. Jahody som pred uložením jemne cez sitko poprášila hladkou múkou, aby neklesli počas pečenia na dno plechu. Vrch cesta môžeme posypať sekanými vlašskými orechmi. Tentokrát som na to zabudla. :-) Môžeme použiť aj iné ovocie, napr. čerešne, višne atď.

    Jahodová bublanina - obrázok 3
  4. 4

    Po vychladnutí pokrájať na ľubovolné rezy a pocukrovať. Je to rýchly a vďačný zákusok. Na klasický, veľký plech množstvo surovín treba upraviť. Ak nemáme veľa času, môžeme vyšľahať celé vajcia, aj tak sa koláčik podarí.

    Jahodová bublanina - obrázok 4

Diskusia k receptu

mesiar50
Stará dobrá klasika v podobe peknej a skvelo vyzerajúcej bublaniny.
marienka44
V piatok som urobila pre zemnu cerešňovú bublaninu. Cesto bolo vláčne ako perinka a dcéra sa nevedela zastavit v konzumácii. :-)
Ďakujem za všetky komentáre, prajem príjemnú nedeľu a úspešný nový týždeň všetkým varechárom.
mylan1
vyborny kolacik, v pondelok som upiekol s jahodami...aj som si ho ulozil...
marienka44
@Mylan1 (15.6.2016 13:24)

:-) Podľa pôvodného receptu množstvo cukru bolo az 200 g, ja som to zredukovala. Rýchlejšie je šľahať celé vajíčka. Na veľký plech moja neb. svokra robila tento koláč z 5 vajec atd.
Zaujímavé, že ho môžete upiecť aj bez ovocia, ako Noc a deň napríklad. alebo len s posekanými orechami navrchu. Je viac variácií.
haji
Mlá @Marienka44 přeji skoré uzdravenie, ať všechno co tě ještě čeká s ramenem, dobře dopadne. Nejlepší rehabilitace pak bude něco dobrého napéct. Držím pěsti, jsi statečná žena! Drž sa!
Tvoje bublanina mi unikla, určo ji vyzkouším i s ořechy - vděčná dobrota. Jsi šikulka!
morticia
Dobry den, prosim vas ako dlho to peciete a na kolkych stupnoch? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia