Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille

Autor receptu: jarco

Prvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď som rozmýšľal, čo urobiť s kostnatým jahňacím plecom náhodne objaveným v chladiacom pulte hypermarketu. Mäso bolo krásne mladé, ale na nič iné ako na pomletie to nevyzeralo (obhrýzanie kostí u mňa v rodine obľubuje iba pes). Rozhodol som sa skombinovať tradičnú fašírku s arabsko-balkánsko-stredomorskými chuťami. Estetická forma mohla byť aj lepšia a bolo to dosť pracné, ale inak som bol s vlastným výkonom spokojný :-)

6
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Jahňacie plece deň vopred očistíme - snažíme sa od kostí oddeliť čo najviac mäsa a odstraňovať blany. Mäso pomelieme. Kosti dáme variť do 1 litra vody na cca 2 hodiny. Vývar neskôr použijme na prípravu polenty, na kostiach si môže pochutiť pes.
  2. Fašírka: Mleté mäso zmiešame s rozmarínom, trochou olivového oleja, 1 strúčikom roztlačeného cesnaku, štavou z 1/2 citróna, soľou, pečivom namočeným v mlieku a s cícerom, ktorý predtým vidličkou nahrubo poroztláčame. Na trochu oleja dáme štipku čili a opražíme najemno posekanú cibuľu, ktorú následne pridáme do zmesi na fašírku. Všetko dobre premiešame, uzavrieme a dáme do chladničky odstáť.
  3. Na druhý deň fašírkovú zmes zmiešame s dvomi vajciami. Ak nebude mať správnu konzistenciu, môžeme pridať trochu strúhanky. Vložíme do vymastenej zapekacej nádoby vhodnej veľkosti, utlačíme a dáme piecť na 175 stupňov, približne na jednu hodinu.
  4. Ratatouille: Baklažán ošúpeme, nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm, nasolíme a necháme na 20 minút stiecť. Nakrájame si cukety na kocky. Plátky baklažánu osušíme a narýchlo osmažíme na malom množstve olivového oleja. Vo veľkej panvici na troche olivového oleja a štipke čili orestujeme cuketu. Zalejeme drveným paradajkami, ochutíme druhým strúčikom cesnaku, bazalkou, oregánom, soľou a chvíľu podusíme. Cuketa by mala ostať chrumkavá. Pred koncom pridáme pokrájané plátky opraženého baklažánu a prehrejeme.
  5. Polenta: Precedený vývar z jahňacích kostí privedieme do varu, osolíme. Za stáleho miešania metličkou pridávame polentu (kukuričnú krupicu). Odporúčam instantnú polentu, tá sa pripravuje veľmi jednoducho. Stačí povariť za stáleho miešania 2 minúty a na koniec vmiešať maslo. Výsledná konzistencia by sa mala podobať hustejšiej zemiakovej kaši. Polenta je najlepšia zapečená so syrom, vtedy sa krája ako koláč, ale ja som na to tentoraz nemal nervy - chutí mi aj takáto jednoduchá.
  6. Upečenú fašírku vyberieme, vyklopíme a naporcujeme na taniere spolu s ratatouille a polentou.

    P.S. Pripomínam, že to bola moja prvá vlastná fašírka v živote, suroviny aj postup som odhadoval intuíciou. Dúfam, že ma skúsení "fašírkáči" nevysmejú :-) Kto má vlastný overený recept, nech ho použije, ani cícer nie je nevyhnutný. Vďaka chudej mladej jahňacine a voňavému rozmarínu to bude zaručene iné ako tradičná fašírková klasika.