Jahňacie stehno podľa Igora (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept som mal založený asi desať rokov. Mal som ho od známeho Igora ktorý za mlada robil kuchára na morských lodiach. Vždy mi vadila ta lojovitá chuť baraniny. No teraz som natrafil na pekné výrezy zo stehna až z Austrálie. Tak som sa naň odhodlal. Ľutujem, len jedno, že som to už skôr nevaril. A ešte ta príloha k tomu pasuje ohromné.

4
porcie
35 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Postup

  1. Buď si kúpite balsamikový dressing, alebo si ho zamiešate. Ja som si spravil. Tu je návod. 3Pl balsamikový ocot červený, 4PL olivový olej extra panenský, 1PL hrubá horčica (kremžská horčica), 1PL medu, 1KL zelené korenie čerstvo mleté, 3 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis, 1/2KL soľ, 1Kl kájenská paprika mletá. Po urobení dressingu ho nechať postať asi hodinu nech sa všetko spojí. Ja som si urobil večer pred varením.
  2. Takto vyzeralo mäso z obchodu. Boli to dva kúsky.
  3. Mäso som umyl a osušil a osolil.
  4. Potom som potrel výdatné pripraveným dessingom. Nechal som to postať asi pol hodiny nech ho mäso do seba natiahne. Za ten čas som si pripravil pekáč a zohrial vývar.
  5. Do pekáča v ktorom budem piecť, som pokrájal celý pór a pridal dve feferóny.
  6. Do vývaru horúceho som dal tymián a bazalku, nech prejdu teplom. Nemal som čerstvé tak som použil sušené.
  7. Na panvici som zohrial rastlinný olej a na ňom som opražil mäso s každej strany. Tak po 3 minúty.
  8. Potom som mäso dal do pekáča na pór a zalial vývarom. Na vrch som dal vetvičky rozmarínu. Pekáč zakryl a dal piecť do rúry na 200°C na 45 minút. Pozor každá rúra je iná. Po tej dobé som mäso šťavou polial a bez zakrytia dal piecť ešte na 30 minút. Nech pekné sa zapečie. Často som polieval šťavou. Pokiaľ sa mi mäso pieklo som urobil zemiaky.
  9. Očistené, nakrájané a uvarené zemiaky, som som z maslom rozmiešal a trochou vody z nich na kašu.
  10. Potom som do nich pridal kapustu a dobré vymiešal. Je to ohromná kaša s tou kapustou.
  11. Použil som túto kapustu je vo vlastnej šťave a na drobno krájaná.
  12. Po dobe pečenia ktorú som opísal, som skúsil mäso vidličkou a bolo mäkké. Tak som vytiahol z rúry pekáč a mäso som dal na tanier. Ja ako skôr narodený, mám rád mäso nech je mäkké a nie žuvačka.
  13. Po vytiahnutí mäsa som v pekáči šťavu rozmixoval. Dal som znovu na sporák ju variť, nech sa zredukuje do vami požadovanej hustoty. A je to hotové.
  14. Na tanier som servíroval mäso krájané na plátky. K nemu kašu a zeleninu zo šalátu Moravanka a polial šťavou z mäsa. Bol som sam prekvapený, aké to bolo chutné a to mäso- báseň. Želám dobrú chuť.