Jahňacie stehno na rozmaríne s pesto zemiakmi a dusenou zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Ak zainvestujete do novozélandskej jahňaciny, úspech je zaručený. To mäso je také kvalitné, že sa prípravou takmer nedá pokaziť. Po sobotňajšom výšľape na Chopok, ktorý som prežil len na horalkách s čajom, som mal pocit, že si zaslúžim poriadne jedlo. Tak som v nedeľu ráno vybehol von, nakúpil a navaril pre seba, rodinu aj pre návštevu takúto lahôdku :-)

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na začiatku som si dal zohrievať rúru a pripravil si všetky potrebné veci, aby boli poruke. Obielené a uvarené zemiaky (priznávam, kúpil som polotovar, stačilo otvoriť vrecko a vysypať) som nechal odtiecť v sitku.
  2. Očistil a umyl som zeleninu a pripravil ju tak, aby som ju mohol samostatne po jednotlivých druhoch postupne pridávať do hrnca.
  3. Jahňacie stehno som zohnal vykostené chladené. Malo niečo vyše kila, bolo vákuovo zabalené a spevnené sieťkou. Obaly som odstránil a mäso osušil. Nebolo treba nič odrezávať, fakt čistá práca. Mäso som vcelku prudko zo všekých strán opražil na oleji.
  4. Do mažiarika som nasypal sušený rozmarín, nastrihal jednu sušenú čili papričku a rozdrvil.
  5. Pridal som olivový olej, soľ (cca 2 kávové lyžičky), 4 strúčiky roztlačeného cenaku a dobre premiešal.
  6. Mäso som v malej zapekacej miske poriadne ponatieral zmesou korenia a cesnaku, obložil plátkami cibule, zakryl a dal piecť na 200 stupňoch jednu hodinu.
  7. Kým sa mäso pečie, je dosť času na prípravu príloh. Osušené zemiaky som opražil na olivovom oleji, často miešal, aby boli do zlata zo všetkých strán.
  8. Na masle som udusil zeleninu. Do hrnca som postupne pridával mrkvu, podusil, potom strúčiky, podusil, a nakoniec cuketu, aby mali všetky druhy po tepelnej úprave rovnakú konzistenciu. Jemne som osolil.
  9. Mäso som približne v polovici pečenia odkryl, aby chytilo chrumkavú kôrku. Keď bolo hotové, preložil som ho na vrchnák zapekacej misky a vrátil do vypnutej rúry. Výpek som spolu s cibuľou rozmixoval ponorným mixérom, prevaril a jemne zahustil instatnou zápražkou (nie je nutné).
  10. Zemiaky som prehrial a premiešal s pestom.
  11. Pečené mäso nakrájané na plátky som podával preliate omáčkou, s dusenou zeleninou, pesto zemiakmi a červeným vínom. Keďže sme mali návštevu, nebol čas hrať sa s aranžovaním na tanieri. Takže fotky sú len také natur, toto jedlo by si zaslúžilo lepšiu vizualizáciu :-)