Jahňacie lýtko s patizónovým prívarkom

František Ujlaky
kuchár z Elesko restaurant and wine bar, Vinársky komplex Modra., 5. novembra 2009
Jahňacie lýtko s patizónovým prívarkom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 125 °C

Suroviny

4 ks
3 PL
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
2 PL
1,5 l
1 ks
1 stonka
1 ks




Postup

  1. 1

    V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky dozlata. Pridáme pokrájanú cibuľu, bobkový list, čerstvo zomleté nové korenie a celé korenie. K spenenej cibuli primiešame rajčiakový pretlak, opražíme a zalejeme vodou. Osolíme, vložíme bouquet garni a necháme pomaly variť.

  2. 2

    Jahňacinu umyjeme, osolíme, ochutíme čiernym korením a potom ju v druhom hrnci opečieme zo všetkých strán na rozohriatom oleji. Lýtka vložíme do vriaceho zeleninového základu, prikryjeme pokrievkou, dáme do rúry rozohriatej na 125 °C a pečieme asi 1,5 h domäkka.

  3. 3

    Mäso vyberieme, vývar precedíme cez sitko a varíme, kým omáčka nenadobudne medovú konzistenciu. Vmiešame posekané mätové lístky.

  4. 4

    Náš tip: Patizónový prívarok: Na cibuľke orestujeme nastrúhaný patizón, pridáme cukor, soľ a ocot a podusíme do mäkka. Na záver zalejeme bielou bešamelovou omáčkou (základná omáčka z masla, múky a mlieka).

Diskusia k receptu

zemo
Fantázia! Jahňacie lýtka som ešte nebaštil. Kde to dostať? :::))))
jarco
Žiaľ, takmer nikde :-( Jediná cesta je zohnať si dodávateľa, ktorý je schopný cca 2x za rok (viac to nebude) dodať celé jahňa, to si potom naporcovať a dať do mrazáku.
karolka
Vyzerá to, že v hrnci má aj zemiaky, ale v recepte nie. Len ako uvariť bez tých jahňacích lýtok?????




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia