Jahňacie kotlety s whisky-čili pomarančovou glazúrou

Autor receptu: redakcia

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Kulčára z reštaurácie Upside Down v Bratislave.

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jahňacie kotlety vložíme do marinády na 12 – 24 hodín. Marinádu si spravíme z oleja, rozmarínu, tymianu a cesnaku.
  2. Glazúru pripravíme z polovice whisky, šťavy z pomarančov, čili papričky bez jadierok pokrájanej na prúžky, lyžičky medu, štipky solamylu na zahustenie a kúsku masla na zjemnenie. Na panvičke povaríme a zredukujeme na polovicu.
  3. Jahňacie kotlety prudko opražíme na panvici na troche oleja z oboch strán, každú stranu 2 až 4 minúty - podľa toho, ako chceme mať mäso prepečené. Na záver tepelnej úpravy prelejeme zvyškom whisky, ktoré na moment necháme horieť. Potom kotlety prelejeme zhruba polovicou pomarančovej omáčky. Všetko spolu s mäsom na panvici na chvíľku prevaríme.
  4. Kaša zo sladkých zemiakov: uvaríme batáty, ošúpeme ich, zmiešame s maslom a soľou a rozmixujeme. Hotovú kašu dáme na tanier.
  5. Hotové jahňacie kotlety prelejeme zvyškom glazúry z whisky, pomarančov a čili papričiek a obalíme ich v zmesi strúhanky a čerstvej petržlenovej vňate. Uložíme na taniere, ozdobíme zemiakovou slamou a pažítkou.
  6. Náš tip: Sladké zemiaky batáty sú vhodné aj na prípravu hranolčekov či mesiačikov pečených v rúre.