Jahňacie kotlety
Jahňacie kotlety

Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. augusta 2018
Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept)
Foto: sracz

Recept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky Zobraziť celý popisRecept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky rcp „Bagna d´Interno”, čo je vlastne pikantná paradajková omáčka s cesnakom a ančovičkami. Ten druhý ma zaviedol do 50. rokov, kedy moja babka „čarovala“ so žltou kukuričnou „puľentou“, teda s polentou. Nuž a napokon krehký kotletový bok z novozelandských jahniat, ktoré ešte nepoznali chuť trávy. Ich „mixom“ vznikla podoba aj tohoto mojeho trojreceptu.

4-6
porcie
15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 PL
6-8 strúčikov na plátky
6-8 ks
0,5-1 KL
1000-1200 g
podľa potreby
podľa potreby
320-350 ml
1-2 PL
500 ml
250 ml
250 ml
2-3 PL
6-8 ks




Postup

  1. 1

    V panvici som minútku-dve porestoval plátky cesnakových strúčikov, zaliate 3÷4 PL olivového oleja, pridal ku nim „škatuľku“ ančovičiek a po ich roztopení KL sušených feferónkovch zrniečok.

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nasledovala 1/3 pokrájaných cherry paradajok a

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    2/3 celých, ktoré som po premiešaní prikryl a nechal, s občasným premiešaním dusiť, až začali praskať; trvalo to nejakých 10÷12´, kedy sa trošku zredukovala aj tekutina.

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som do nich prilial 3 PL octu z červeného vína, premiešal, ochutnal, trošku osolil a „oeMČeKoval“ čerstvo mletým čiernym korením a

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po prevretí polial extra panenským olivovým olejom, asi 2 PL, zasypal veľkým hrnčekom lístočkov čerstvej bazaličky voňavej a tzv. pikantná omáčka bola hotová.

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledovala polenta, ktorú som urobil podobnou technológiou ako detskú pšeničnú krupicu; do panvice som nalial dve odmerky kyslého mlieka kravského a odmerku sladkého kozieho, pridal štipku soli a po „zabublaní“ postupne, počas nepretržitého miešania, prisypoval hrubú krupicu z bielej mletej sušenej kukurice.

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver, podľa starého dobrého zvyku, som pridal do polenty kocku, dve PL masla, zamiešal a venoval sa

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    jahňaciemu boku, ktorý som odblanil, umyl a pokrájal na jednotlivé kotletky (čím som získal mäso s rúčkou), obojstranne som ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    následne opiekol po 2÷3´ na každej strane (@Ferno a @Evanaaa i ostatní oponenti si ich môžu pripraviť podľa vlastných chutí a požiadaviek, nám chutili takto pripravené) a za horúca

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poukladal na jedotlivé taniere.

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V tieni pod fikusovníkovým stromom sa darí aj niektorým mojim bylinkám; v popredí je rozmarín obkolesený mätou a vo vedľajšom kvetináči moja obľúbená bazalička voňavá!

    Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia